Sport

2014.05.05. 11:30

A Csuti SK saját sportágának lett az áldozata : ritka erős bajnokság volt

Zalaegerszeg - Még a riválisok is elismerték: ritkán fordul elő, hogy ötven százalékos teljesítménnyel az idén ki lehetett esni a honi élvonalbeli sakkcsapat bajnokságból. A Z. Csuti-Hydrocom volt az áldozat , de Horváth Tamás, a hatszoros bajnokcsapat szakmai vezetője hiszi, hogy lesz visszaút az élvonalba.

Kerkai Attila

A Z. Csuti-Hydrocomp SK neve a magyar sakksportban remekül cseng azzal együtt is, hogy a klub elmúlt két-három éve nem úgy sikerült, mint amire gazdag múltja feljogosítaná. Két éve bár nem voltak kiesési gondjai anyagi megfontolások miatt inkább a másodosztályú tagságot választották az egerszegiek, aztán jött a gyors visszajutás az NB I-be. Ami nem volt benne a számításokban, hogy az idén viszont alanyi jogon esik ki a csapat 43 évnyi, folyamatos élvonalbeli szereplés után. Merthogy, a múltkori kiesést nem tartják annak, csak így döntöttek. Most viszont...

- Nagyon szoros, kiegyenlített volt a mezőny, a bajnok Aquaprofit-NTSK elhúzott mindenkitől, a Paks pedig nem tudott lépést tartani vele - boncolgatta az okokat Horváth Tamás, amikor megkerestük a klub jövőjével kapcsolatban. Gyakorlatilag a 3-10. helyezettek között alig volt különbség, csak a Decs szakadt le. Nekünk egy pont hiányzott a bent maradáshoz, tíz és fél pont pedig a dobogóhoz...

Aminek kívülállóként persze örülni lehet, hiszen izgalmas sorozaton jutott túl a mezőny. Horváth Tamás, mint a férfi szövetségi kapitány, aki az augusztusi sakkolimpiára már megkapta az újabb megbízatását nem tagadja, mindez jó dolog, és mutatja a magyar sakkozás erejét.

- Sportágunk nemzetközi összevetésben is erős, hiszen a nemzetközi szövetség, a FIDE aktuális besorolása szerint hazánk a lista 4-5. helyén áll, vagyis nagyon erős a bajnokság - folytatta Horváth Tamás. Amit az elején is tudtunk, azonban nagy nevek igazolására nem volt lehetőségünk. Csak egy példa: a Makó, amely bent maradt, négy szerb játékost vonultatott fel. Nálunk csupán két nem egerszegi sakkozó szerepelt, s az őszi gyenge teljesítményünk pecsételte meg a sorsunkat. A télen Sax Gyula sajnálatos halála miatt tovább gyengültünk, hiszen év közben már nem lehet erősíteni. Hiába szerepelt a csapat tavasszal már elfogadhatóan mégis kiestünk.

Horváth Tamás, mint a férfi szövetségi kapitány örül, hogy ilyen erős a bajnokság, és hiszi, hogy visszajutnak az NB I-be (Fotó: Pezzetta Umberto)

A csapat erejét ismerve az élvonalbeli visszajutás elvileg megint nem okozhat gondot, érzelmileg viszont a kiesés nehezen emészthető meg egy olyan sportember számára, mint Horváth Tamás. Már csak azért sem, mert 51 esztendeje lett igazolt sakkozó Egerszegen.

- Nekem óriási fájdalom a kiesés, ami azt gondolom, hogy érthető mondta, de nem feledkezett meg a pozitívumokról és a lehetőségekről sem. A Csuti SK jogelődje, a ZTE 1971 óta szerepelt az élvonalban, majd mostani klubunk '86-os megalakulása után is ebben a sorozatban játszottunk. Egyedüliként a mezőnyben, amely ilyen régóta NB I-es. Annak viszont örülünk, hogy van bázisunk, amely folyamatosan bővül, és van utánpótlás is. Erre tudunk alapozni, hiszen az élvonalban is legtöbb hazai játékost mi szerepeltettük. Elméletileg két feljutó van a második vonalból, de hallani olyan hangokat, hogy lesz, aki esetleg nem vállalja az élvonalat. Mindez csak júliusra derül ki, ám ha lesz lehetőség rá, természetesen vállaljuk továbbra is az NB I-et. Biztosan állíthatom: ez a mostani csapat sem esne ki még egyszer...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!