Sport

2013.12.11. 17:30

Gara Anita negyedszer

Hévíz - Több mint egyhetes sorozat végén szerdán befejeződött Hévízen az egyéni női sakkbajnokság. Az már előző nap kiderült, hogy bajnoki címet Gara Anita szerzi meg, aki mellé Papp Petra és Rudolf Anna állt fel a képzeletbeli dobogóra.

Kerkai Attila

Az utolsó játéknapon az volt a legfontosabb kérdés, ki szerzi meg a második és a harmadik helyet. Papp Petrának ehhez elég volt fél pontot szereznie, és hozta is a remit Dudás Eszter ellen; míg a bajnok Gara Anita szintén döntetlent ért el Erdős Boglárkával. A leginkább kiélezett parti a bronzéremről döntő Rudolf Anna-Varga Klára mérkőzés volt, melyet végül utóbbi nyert meg.

Havanecz Bianka, az Aquaprofit-NTSK fiatal versenyzője beugróként vett részt a bajnokságon, hiszen a szintén kanizsai színekben versenyző Gara Tícia éppen a rajtra betegedett meg, és kénytelen volt lemondani a szereplést. Havanecz viszont megszerezte az ötödik helyet, ami részéről remek eredmény. A kanizsai versenyzőnek ezen felül is volt miért örülnie.

-Azt gondolom elégedett lehetek, hiszen öt pontot szereztem. A másik, ami miatt valóban érdemes volt elindulnom, hogy először teljesítettem a nemzetközi női mesteri normát, úgyhogy számomra ez egy nagyon jó verseny volt -nyilat kozta Havanecz Bianka.

A legjobbak (balról): a bronzérmes Rudolf Anna, a győztes Gara Anita és a második Papp Petra  Fotó: Katona Tibor

A viadalnak mindvégig otthont adó Hotel Aquamarinban rendezett ünnepélyes eredményhirdetésen Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára és Györkös Lajos, a verseny főbírója értékelt, és adták át a díjakat.

-Először is Hévíz városának köszönjük a rendezést és a lehetőséget. Az Európa-bajnokságon hatodik helyezett csapatból hárman itt voltak. Nagyon fiatal volt a mezőny, de töretlen a harci szellem, és jó partikat láthattunk - adott rövid összefoglalót előbbi.

A 9. fordulóban: Havanecz - Varga M. 1-0, Erdős- Gara A. döntetlen, Dudás- Papp P. döntetlen, Rudolf A. -Varga K. 1-0, Juhász B.- Göcző döntetlen. A végeredmény: 1. Gara Anita (Pénzügyőr) 7,5 pont, 2. Papp Petra (Bp. Titánok) 6, 3. Rudolf Anna (Decs) 5,5, 4. Varga Klára 5, 5. Havanecz Bianka (Aquaprofit) 5, 6. Göcző Melinda (Pásztó) 4, 7. Varga Melinda (Haladás) 3, 8. Dudás Eszter (Paks) 3, 9. Erdős Boglárka (Dunaharaszti) 3, 10. Juhász Barbara (Makó) 3.

A veretlen bajnok, Gara Anita azt mondta: nem számított ilyen jó eredményre Hévízen.

-Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a negyedik bajnoki címemet. Nem számítottam rá, hisz az Eb-n nekem nem ment a játék. Görcs nélkül próbáltam játszani, ezért nem számoltam a lehetőséggel, hogy ilyen simán nyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!