Sport

2013.10.18. 06:54

Staféta Varga Zoltánnal

Az elmúlt héten Farkas Gábor Varga Zoltán judo edzőnek adta tovább a stafétát, azt kérdezve, hány éves kortól lehet elkezdeni a judo tanulást?

Magyar Hajnalka

- Általában a 7 éves kort ajánljuk a kezdéshez, de újabban sok szülő keresett meg bennünket, hogy szeretnék beiratni a nagyon aktív, óvodás korú gyermeküket, így indítottunk egy csoportot az ötévesek számára is - mondja Varga Zoltán, a gazdasági főiskolán működő Zalaegerszegi Judo Sportegyesület elnöke.

Mint elmondja ez az életkor sem túl korai, hiszen a judo nem terheli a szervezetet, viszont javítja a koordinációt, s minden fizikai képességet. Nem véletlen, hogy Japánban például a mindennapi testnevelés része. A judo keretében a gyerekek megtanulnak gurulni, esni, védeni a fejüket és a gerincüket, ami a többi sportban, de akár egy játszótéri vagy biciklis balesetnél is igen hasznos lehet. Megtanulják, hogy kell elvezetni, csillapítani az esés lendületét, s ez megóvja őket a komolyabb sérülésektől.

Fotó: Pezzetta Umberto

Varga Zoltán 35 éve műveli az önvédelem és a közelharc művészetét, 20 éve edzőként is dolgozik. Nem ritka tehát, hogy egykori tanítványai már a gyermekeikkel keresik fel.

A laikusok nehezen különböztetik meg egymástól a különféle küzdősportokat. Vajon mi jellemzi a judót?

- Az ősi harcművészetek mind egy közös ágról indultak, aminek a fegyverzet nélküli pusztakezes küzdelem volt az alapja. A karate az ütés-rugás technikákat fejlesztette tovább, a judó pedig a dobásokat és a földharc technikákat. Utóbbihoz tartozik a leszorítás, a karfeszítés és a fojtás, amiket természetesen csak idősebb korban oktatunk.

Varga Zoltán a stafétát Bogár István aikido edzőnek adta tovább, azt kérdezve, segít-e a távol-keleti küzdősportok gyakorlása a mindennapi stresszoldásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!