Sport

2012.11.23. 20:57

Sakkbajnokság Hévízen: lesznek még izgalmak

Hévíz - A 62. egyéni férfi országos sakkbajnokság nyitókörében mindjárt rangadót játszottak: Berkes Ferenc legyőzte a címvédő Erdős Viktort. A küzdelmek a hétvégén folytatódnak.

Bóbics László

– A rangadón Erdős kisebb pontatlansága után gyalogot vesztett – fogalmazott Györkös Lajos a verseny tapasztalt főbírója. – Szívós védekezéssel sokáig jól tartotta magát, de a végjátékban Berkes türelmes volt, s a 90. lépésben megadásra kényszerítette. A Mihók–Prohászka találkozón Prohászka kockázatos gyalograblását siker koronázta. A Horváth József–Pap Gyula találkozón király indiai védelem került terítékre. A volt egerszegi sakkozó egy régebben népszerű változatot játszott meg, amire a sötét rosszul reagált és vereséget szenvedett. A Szabó–Medvegy partiban az utóbbi egy ritka változattal lepte meg fiatal ellenfelét, amikor érdekes lett volna a küzdelem, remire adták. A Papp–Bánusz meccsen a két nagymester gyorsan lecserélte az összes figurát.

A verseny főbírája, Györkös Lajos általában mindig a háttérben marad, de minden részletre figyel, ami a játékosoknak is jól jön. Fotó: Katona Tibor

Györkös Lajos ismert és népszerű alakja a rangos sakkversenyeknek.

– Játékosként nemzetközi mester vagyok, de már nagyon ritkán tudok versenyen indulni – mondta a főbíró. – A bíráskodást a 90-es évek elején kezdtem, kiegészítő tevékenységnek gondoltam, mert a versenyzés mellett nem sok időm maradt. Aktív sportolóként nyertem Karos Kupát, és játszottam Keszhelyen meg rövid ideig a Z. Csutiban is.

– Mikor kezdett el bíráskodni?

– Kezdetben ifjúsági versenyekre ugrottam be, aztán1996 megszereztem a nemzetközi versenybírói titulust. Ettől kezdve egyre több rendezvényen vállaltam szerepet, néhány nagymesteri tornát is vezettem. A Tenkes Kupa, Keszthely open szinte fix pont az életemben, de Pakson a Marx emlékversenyen több éven keresztül bíráskodtam. Versenyzés és bíráskodás közben sok tehetséges gyerekkel találkoztam, akik világhírnévre tettek szert azóta. A jelenlegi egyik legnagyobb tehetségnek tartott magyar játékos, Rapport Richárd úgy indult Keszthelyen, hogy nem volt versenyengedélye. Ez szabálytalan. Kockáztattunk, de a rendezvény végére rendben lettek Ricsi papírjai. Két éve a Magyar Sakkszövetségben dolgozom. Szervezem és irányítom a bírói munkát. Hálás vagyok Koszorús Pálnak és Fazekas Györgynek, akiktől élmény volt tanulni.


Eredmények: Berkes–Erdős 1-0, Mihók–Prohászka 0-1, Horváth J.–Pap Gy. 1–0, Szabó K.–Medvegy döntetlen, Papp G.–Bánusz döntetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!