Sport

2012.07.31. 00:50

Kálovics Anikó rajtra kész, kedden utazik el negyedik olimpiájára

Zalaegerszeg - A Zalaszám ZAC kiválósága, Kálovics Anikó negyedik (!) olimpiájára készül. Ez a nem mindennapi szereplés csak nagyon kevés sportolónak adatik meg. A hosszútávfutó kedden utazik Londonba.

Bóbics László

- Az olimpiai felkészülés fontos állomása volt a négyhetes magaslati edzőbor - kezdte Kálovics Anikó. - Helyszínül az 1800 méteren fekvő, hangulatos olasz kisvárost, Livignot szemeltük ki. A név sokaknak ismerős lehet, hiszen egyre többen választják üdülési úti célnak. Népszerűségét nemcsak a festői környezetnek, hanem a vámmentesség miatti olcsóságának is köszönheti. Nem akartunk egyedül menni, ezért csatlakoztunk négy magyar atlétához, akik közt ott volt a szintén maratoni távon indulási jogot szerző Kovács Tamás is.

- Minden a program szerint alakult?

- Tökéletesen időzítettünk, sikerült elkerülni az itthon dübörgő kánikulát. Odafent tökéletes idő, 20 fok körüli hőmérsékletben gyűjthettük a kilométereket. Az egyetlen negatív dolog a nem túl sok alternatívát felvonultató futóútvonal volt. A hegyekkel körülvett településen az egyetlen futható résznek, a várost hosszában átszelő kerékpárosút bizonyult. Így sokat nem kellett töprengenünk, merre induljunk. Két lehetőség között választhattunk. Ha jobbra indultunk felfelé, ha balra, akkor csak lefelé tudtunk kezdeni. Azzal vigasztaltuk magunkat, ha a nagy múlttal rendelkező olasz hosszútávfutók már több évtizede itt készülnek, s ha nekik jó volt, akkor nekünk is megfelelő lesz. Egyébként sok nemzet sportolói készültek itt a világeseményre. Találkoztunk többek között ausztrál, orosz kerékpáros csapattal, de még kínai gyaloglókkal is. No meg egy magyarral Kovács Zsófival, az egyetlen magyar triatlonos indulóval is összefutottunk. A monotóniát St. Moritz-i autózásokkal törtük meg. A svájciak itt építették ki az edzőközpontjukat. Négysávos rekortánpálya, konditerem és murvás talajú erdei utakkal teszik tökéletessé a feltételeket. Sőt még az ideérkező válogatott sportolók a 3000 méter magasra felvivő felvonókat is ingyen használhatják. A profi atléták néha komoly nézősereget vonzanak a pálya környékére. Az igazi látványosság viszont az, amikor a kemény edzések után, derékig a hideg hegyi patakokban állva, regenerálják az izmaikat.

- Rajtra készek?

- Az edzőtábor jól sikerült és izgatottan várjuk a folytatást. A magyar atlétacsapattal kedden utazok Londonba. A maratoni mezőny vasárnap délben indul. A pálya ismert számomra, többször is futottam a London belvárosában kialakított terepen. Szép hely, de kora délután lehet, hogy egy kicsit meleg lesz. A magaslat után biztos, de az a lényeg, hogy sikerüljön a tervem és színesbőrűek alkotta erős mezőny közepén érjek célba. Persze, ha egy kicsit előbb jutnék át a célvonalon nem lenne probléma.

Az utazás előtt a Zalaszám Kft. székházában is köszöntötték és bocsátották útjára a Zalaszám ZAC ötödik olimpikonját, az immár negyedik olimpiájára készülő Kálovics Anikót és edzőjét, Zsódér Zsoltot.

Farkas Olivér a cég marketing menedzsere így fogalmazott:

- Büszkék vagyunk arra, hogy a Zalaszám ZAC 2006 elején leigazolta Kálovics Anikót, az egyik legismertebb élvonalbeli magyar atlétát. Az elmúlt hét évben Európai-bajnoki, Európa Kupa helyezéseivel, valamint a világ nagy nemzetközi városi futóversenyein méltóképp képviselte a klub színeit és Zalaegerszeget. A legutóbbi olimpián Pekingben a 10 ezer méteres távon a huszonkettedik helyezést érte el. Most a londoni olimpián Anikó a maratoni futásban teljesítette az A-szintet, s így a leghosszabb futószámban indul. Arra biztatom a sportszerető zalai embereket, hogy szurkoljanak sportolónknak. Egy biztos, Anikó és edzője rengeteget dolgoztak, mindent megtettek a sikeres helytállás érdekében. Az afrikaiak a verseny esélyesei, de a mi kedvencünk azért mégis az európai élvonalhoz tartozik.

Farkas Olvivér úgy búcsúzott el az olimpikontól: Szeretettel várunk haza Anikó! Büszkék vagyunk rád.


Érthetően elégedettek a vezetők

A megyeszékhelyi klub vezetése érthetően elégledett, hiszen olimpiáról-olimpiára van sportolójuk az ötkarikás játékokon. Kálovovicsra érthetően büszkék és sikeres szereplést kívánt dr. Szász Péter és Tóth Zoltán a Zalaszám ZAC két elnöke is. Hasonló jókat kivánt a klub mozgatórugója, ügyvezetőigazgatója, Szakály István is: "Érthető, hogy a vezetés elégedett, hiszen együletünk reklámembere, legnagyobb egyénisége ott lehet a világ legjobbjainak versengésén. Elviszi hírünket a világba és ott lesz az olimpián, a sport nagy ünnepén".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!