Sport

2011.11.24. 14:30

Férfi sakk ob - Erdős Viktor a bajnok (képgalériával)

Erdős Viktor nyerte a 61. férfi sakk országos bajnokságot. A záróforduló érdekessége, a nap mérkőzése a címvédő Berkes Ferenc és a trónkövetelő Erdős Viktor összecsapása volt. A mérkőzés döntetlennel zárult, ami egyben azt is jelentette, hogy az ünnepélyes eredményhirdetésnél a makói fiatalember nyakába akasztották az aranyérmet, hiszen fél pont előnnyel várta az utolsó kört.

MTI

Erdős a kilencedik fordulót megelőzően egy ponttal vezetett Berkes, valamint Héra Imre és Pap Gyula előtt, így a 17. lépésben döntetlennel zárt partival, illetve az érte járó fél ponttal bebiztosította végső győzelmét.
   
A második helyet a Varga Zoltánt legyőző Héra Imre szerezte meg, miután Pap döntetlent ért el Porhászka Péter ellen.

-  Nagyon szerettem volna nyerni, így vágtam neki a versenynek, és a sikerért mindent meg is tettem -  kezdte Erdős Viktor.  - Prohászka ellen volt egy nagyon szoros meccsem, roppant rosszul álltam, időzavarban voltam, de megtaláltam a legjobb lépést. Amikor ebből jól jöttem ki, akkor úgy gondoltam, hogy reális esély van arra, hogy megvalósuljanak az álmaim.

 - Tavasz óta több mint hetven partiban veretlen maradtam, jó formában érkeztem ide és viszonylag jól is ment a játék. Néhány apróbb hibát ugyan elkövettem, de a vereségnek még a közelébe sem kerültem.
   
- Pár maratoni csatát is megvívtam, de szerencsére nem fulladtam ki a végére. Az utolsó partiban a kiváló játékos, a magyar ranglistán negyedik helyen álló, a bajnoki címre is esélyes Berkes Feri ellen egyenlő állásnál jókor ajánlottam döntetlent és végül veretlenül a legtöbb győzelmet begyűjtve lettem első, így további tíz Élő-pontot is szereztem. Bár több ország csapatbajnokságában játszom, idén már nem tervezek egyéni versenyt, de januárban Gibraltáron, márciusban pedig az egyéni Európa-bajnokságon szeretnék jól szerepelni, pár éven belül pedig bekerülni a 2700 Élő-ponttal rendelkezők táborába." - tette hozzá Erdős.
   

"Egyértelmű, hogy három magyar bajnoki cím után csalódás a negyedik hely és a mutatott játék - mondta Berkes Ferenc. - Sok kihagyás, több fatális elnézés jellemezte a játékomat, ebben benne van az is, hogy a csapat Eb után elfáradtam. Rengeteg mély eszmét játszottam meg és fontos koncepciókat próbáltam ki, de ezek közül sok torzó lett. Több szakmai hiányosságomra fény derült. Gratulálok a győztesnek, megérdemelten nyert. Az utolsó partiban esélyem sem volt győzni, rossz tervet választottam."
   

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésén Horváth Tamás, a Magyar Sakk Szövetség alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az történt, amit várt. Bár a honi elitből nem mindenki indult, de a rendkívül fiatal játékosok alkotta mezőny kemény, nagy csatát vívott.

Sokadik sakkversenyét rendezi Hévíz, amely ezúttal is elismerést érdemel, hiszen ideális feltételeket biztosított és lassan sakkvárosnak nevezhetik a világhírű fürdőhelyet.
Ezt követően Fisli István, az önkormányzat közoktatási és sportbizottságának vezetője adta át az érmeket.

 - Sajnos nem tudtam napról napra személyesen követni az eseményeket, de a médián keresztül igen -  fogalmazott a képviselő.  - Sok helyen találkoztam a magyar bajnoksággal és városunk nevével. Ez azt jelenti, hogy a sportág jó reklámhordozó. Újabb nagy versenyt rendeztünk, és szinte biztos vagyok benne, hogy számos hasonló eseménynek adunk otthont a következő időszakban.

A verseny győztese, Erdős Viktor a honi sakkozás egyik nagy tehetsége. A 24 éves fiatalember Békéscsabán él, de 10 éve már a Makó csapatának egyik erőssége.


Erdős sikeréért 850, Héra pedig második helyéért 600 ezer forintot kap.

Eredmények (a szövetség honlapja alapján):
    9. forduló:
Berkes Ferenc-Erdős Viktor döntetlen
Héra Imre-Varga Zoltán 1-0
Papp Gábor-Bánusz Tamás döntetlen
Flumbort András-Czebe Attila 1-0
Pap Gyula-Prohászka Péter döntetlen
   
A végeredmény:
Erdős 6,5 pont,
Héra 6, Berkes,
Pap 5,5-5,5,
Bánusz 5,
Papp 4,5,
Varga 4,
Flumbort 3,5,
Prohászka 3,

Czebe 1,5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!