Sport

2010.11.04. 06:49

Teke: Nemesfémek műhelye...

Hazatértek a zalai tekések a világbajnokságról és van mire büszkének lenni! A magyar válogatott öt érmet szerzett az ausztriai Ritzingben, ebből négy jutott megyénk versenyzőinek, akik közül Nemes Attila ráadásul egy világbajnoki címet is magáénak tudhat.

Kerkai Attila

Amíg várunk a friss világbajnokra, Fehér László, a férfi tekeválogatott szövetségi kapitánya ad újabb instrukciókat a pályán lévőknek a Városi Sportcentrum tekecsarnokában. Az élet ugyanis nem áll meg, szombaton a ZTK-FMVas férfi csapata idehaza legnagyobb riválisát, a Szegedet fogadja.

Világbajnokságra rögtön egy vérbeli rangadó, ez ám a folytatás! Mi inkább a vb-ről kérdezzük Fehér Lászlót, aki egyben a ZTK edzője is.


- Ez egy sikeres világbajnokság volt, s annak is örülök, hogy olyan játékosok vettek részt az eseményen, akik tudták, hova utaztak, s azt is, hová akarnak eljutni - kezdi a szakember, s mindjárt mérleget is von: az öt magyar éremből négyet ZTK-s tekés hozott haza. - A klasszikus számok mindegyikében volt éremesélyünk, azt sajnálom, hogy egy olyan játékos, mint Kiss Tamás, aki sérülései miatt nem tudott fizikailag felkészülni a vb-re, most még nem lehetett ott. Persze, a csapatkijelölésnél kaptam kritikát, ki miért nem utazik, de az eredmények engem igazolnak. Alighanem erre az eredménysorra mindenki büszke lehet, a magyar tekesport és persze Zalaegerszeg városa is.

Szinte végszóra fut be Nemes Attila, akinek ez lenne az első edzése a vb után, de inkább pihen. Begyűjti a gratulációkat, s mellénk telepszik, Fehér László pedig nem hagyja ki a poént: Azt azért kérdezze meg tőle, miért nem akart kiutazni a vb-re...

Szóval, miért is nem?

- Ez így teljesen nem igaz... - neveti el magát el Nemes Attila, viszont van alapja a szurkálódásnak ... - Az tényleg igaz: volt egy periódus, amikor nem éreztem úgy, hogy ott lenne a helyem a világbajnokságon. Aztán egyre jobb lett az átlagom, ez viszont már meggyőzött engem is. Magamnak és Fehér Lászlónak, a szövetségi kapitánynak is bizonyítani akartam, hogy nem volt tévedés a kiutazók közé jelölnie.

Nemes Attila a sprintszám (20 plusz 20 vegyes gurítás) világbajnoki címét szerezte meg, de vajon hová sorolja ezt?

- Lehet, hogy akad, aki szerint nem ér annyit, mint a százhúsz dobásos verseny, de ugyanolyan aranyat osztanak érte, és ugyanúgy világbajnoknak hirdetik ki az embert, akinek jár a Himnusz is - érvel Nemes. - Itt is koncentrálni kell, sőt, talán még jobban, hiszen a 120 dobásnál van lehetőség a javításra, a sprintben szinte lehetetlen. Persze kétségtelen, szerencse is kell hozzá, hogy valaki nyerjen. Amúgy a klasszikus, százhúsz dobásos számban éppen klubtársamat, Claudiu Boantát búcsúztattam a tizenhat között, aztán a korábbi világbajnok horvát Bulka jött, aki ellen inkább én veszítettem. Öt dobással a vége előtt még vezettem... Nekem kellett volna megnyerni azt a mérkőzést, s mindjárt a szerb Zavarkó következett volna, akit éppen előtte, a sprint döntőben vertem meg. Ki tudja, mit hozott volna kettőnk csatája... Zavarkó fejével persze nem gondolkodhatok, ő egy vesztes, én egy győztes csata után voltam, később aztán megnyerte a világbajnoki címet...

Nemes Attila ugyanolyan szerény, ahogy előtte is megismertük, s éppen egy, a lapunkban megjelent korábbi írást említ, amiben benne volt: Lickóvadamosról indult, s Gellénházán ismerkedett meg a sportággal.

- Szüleimnek sokat köszönhetek, többek között azt, hogy 13 éves koromban engedték, hogy átjárjak Gellénházára, s azt csináljam, amit szeretek - említi, s azt is: szülei ott voltak Ritzingben, de sajnos csak szombaton. Kár, hogy nem pénteken, amikor a fiuk világbajnok lett... - Gellénházán láttak bennem fantáziát, tíz éve pedig a ZTK-nál, hiszen leigazoltak. Inspirált, hogy olyanokkal edzhetek, akik már letettek valamit az asztalra. Sokat köszönhetek a vezetőknek és páromnak, Juhász Gabriellának, aki szintén válogatott tekés, és elhitette velem, hogy eljuthatok akár eddig is. Sok nevet felsorolhatnék még, akiknek hálás vagyok ezért, de szerintem az a biztos: ha Gellénházán nem kezdek el játszani, majd a ZTK nem igazol le, most nem ülnénk itt és nem beszélgetnénk erről az aranyról...


- Az idei egyéni teke-világbajnokságon négy zalai versenyző vett részt.     
- A férfiaknál a ZTK-FMVas csapatából Nemes Attila (ZTK-FMVas) a sprintszámot megnyerte, a kombinációban ezüstérmet szerzett. Boanta Claudiu a sprintversenyben bronzérmes lett,  s ugyanígy, a dobogó harmadik fokára állhatott fel Farkas Sándor   a 120 dobásos számban     
- A női válogatott színeiben szintén ott volt  a vb-n Airizer Emese (ZTE-ZÁÉV TK), de nem jutott szóhoz a végső  csatározásokban.     
- A magyar válogatott  az összesített éremtáblázaton a 4. helyen végzett 1 arany-, 1 ezüst-  és 3 bronzéremmel. A zalaiakén kívül egy további magyar érem született: Drajkó Gabriella (BKV Előre) a női kombinációban lett bronzérmes. 


További cikkeket talál a teke témakörében a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik