Sport

2010.01.20. 07:20

Tenisz: tehetségek már vannak

Zalaegerszeg - Ismét reményteljes csapat körvonalai kezdenek kirajzolódni a Forest ZTE Tenisz Klubnál. A folyamat első jelei már mutatkoznak és ez az év is fontos állomást jelenthet a fejlődés szempontjából - vélekedik a klub elnöke, dr. Sárváry Péter.

Kerkai Attila

 

- Klubunknál 1994-ben kezdődött egy nagy sorozat, amely reményeink szerint a közeli jövőben talán megismételhető lesz - indokolt az elnök, amikor meglátogattuk év eleji előzetes gyanánt őket. - Annak idején a Németh testvérek fémjelezték a sikeres időszakot, s most is hasonló korú tehetségekkel kezdtük el a csapatépítést. A Bárdos ikrek - Borbála és Zsófia -, Bodrogi Boglárka és Boronyák Bettina jelentik az alapot ehhez, de a mi versenyzőnk már két éve Kovács Barbara is, aki viszont Szombathelyen él. A jövő reménységei ők, 13-16 év közöttiek, és a szabadtéri szezonban már az OB II-es bajnokságban indítjuk őket. Könnyen megjósolható, hogy két éven belül akár az élvonalba juthatnak.

Ennél a pontnál viszont érdemes megállni, hiszen már most is vannak olyan egerszegi eredmények, melyekre büszkék lehetnek a ZTE TK-nál. Kovács Barbara a korosztályos ob-n egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett 2009-ben, Boronyák Bettina a vidékbajnokságon három elsőséget gyűjtött be, a 16 éves megyeszékhelyiek leány csapata pedig bronzérmes volt az ob-n. Viszont a fiúkról sem szabad megfeledkezni, ugyanis Füle Mátyás a 12 évesek mezőnyében ért el szép eredményeket.

- A fiúk már az elmúlt bajnokságban is az OB II-ben szerepeltek, jobbára 16-18 éves fiatalokról van szó és a keszthelyi SUN TC-vel közösen neveztünk ebbe a sorozatba - folytatta dr. Sárváry Péter. - Sőt, az idén is ebben az osztályban indulnak, és akár bajnoki címet is várhatunk tőlük - miközben a lányoktól a biztos bentmaradást remélünk. Erősödni kell nekik még a felnőttek között, de ezáltal a fejlődésük is felgyorsulhat.Egy érdekes mellékszálat is említett az elnök, amikor a klub további terveiről beszéltünk. Ma már a szülőknek is dilemmát jelent, hogy sportoljon a gyerek, vagy inkább tanuljon. Szerinte a sportágon belül óriási a konkurencia már ebben a korban, s annak, hogy a pályán és az iskolapadban is sikeres legyen egy ifjú teniszező, idehaza még nincsenek meg a valós feltételei. Azonban a ZTE TK-nál törekednek rá, hogy optimális feltételeket biztosítsanak a fiataloknak, persze amennyire lehetőségeik ezt megengedik. És e téren a szülői hozzájárulás is nagy súllyal esik a latba.

A versenyszerű tenisz mellett lényeges a Forest ZTE TK-nál az amatőr szekció jelenléte is, hiszen naponta - ez főleg a nyári időszakra igaz - átlagban százhúsz hobbiteniszező tölti el szabadidejét náluk, kulturált körülmények között. De hasonlóképp lényeges az is, hogy a klub versenyeket szervezzen, így az idén is az egyik legfontosabb és legnagyobb létszámot megmozgató esemény az országos korosztályos tízek bajnoksága lesz, amelyet visszatérően Zalaegerszegen rendeznek meg.


SZÉP EMLÉKEKET IDÉZŐ LAPOK
A nemrég megjelent Magyar Teniszlexikon valóban szép egerszegi emlékeket idéz fel az 1994 és 2002 közötti korszakból. A ZTE TK női együttese fokozatosan az OB I felső ágába került, ahol érmeket szerzett, egyedüli vidéki csapatként! Összesen 19 korosztályos egyéni és páros ZTE-bajnoki címet jegyeznek a krónikák, a csapatbajnokság pedig színfoltja volt az egerszegi és talán a megyei teniszéletnek is. Kapros Anikó, Mandula Petra, Czink Melinda és az akkor még nagyon fiatal Szávay Ágnes is játszott Egerszegen ezekben az években. Már csak ezért is érdemes újra szorítani a fiataloknak, hogy eljussanak az élvonalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!