Sport

2009.07.07. 08:25

Z. Csuti: felemás érzések...

Zalaegerszeg - A bajnoktól csak az első hely megvédése lehet az elvárás - gondolhatták a Z. Csuti Hydrocomp sakkcsapatának elnökségi tagjai, akik ezt a célt fogalmazták meg a csapat számára a 2008/2009-es bajnoki év rajtja előtt.

Bóbics László

Mentségükre legyen mondva, hogy ekkor még nem voltak ismertek az ellenfelek erősorrendjei, így többek között az sem volt tudott, hogy az örök rivális Nagykanizsa Anand, Shirov szintű világklasszisokkal vág neki az új szezonnak.

Saját lehetőségink viszont egy anyagilag rendkívül nehéz évet vetítettek előre, amint ez a későbbiekben kiderült, ebben az esetben tökéletes volt a prognózis.


Horváth Tamás (jobbról) a Z. Csuti Hydrocmp SK szakmai igazgatója, mellette Mádl Ildikó, a klub kétszeres olimpiai bajnoka
Fotó: Katona Tibor

- Az éltáblákon a külföldi klasszisok lettek volna a húzóemberek, de tényleges bevetésükre alig került sor- kezdte Horváth Tamás szakmai igazgató, aki az egyéni teljesítméyek alapján 93 százalékot produkálva a legjobb teljesítményt nyújtotta a csapatban. - Az Alekseev, Tiviakov, Khenkin, Korneev, Landa ötösfogat a lehetséges 60 játszmából mindössze 9-et játszott, ez pontosan tizenöt százalék. Az általuk megszerzett 5,5 pont se nevezhető különösebben jónak. Ebből persze nem vonható le az a téves következtetés, hogy akkor a hagyományosan jól teljesítő hazai játékosokat kell a helyükre tenni és minden megoldódik.

A konkurens, de még a jóval szerényebb játékerőt képviselő csapatokban is - Decs, BEAC - neves külföldi nagymesterek játszanak az éltáblákon, ellenük a siker reményében egyszerűen tudomásul kell venni, hogy csak hasonló, vagy jobb képességű versenyzőkkel vehetjük fel sikerrel a harcot.

- Fontos meccs volt a Kanizsa elleni találkozó, ahol akadtak problémáik.

- A rajt jó volt, kötelező, nagyarányú győzelem a nyitófordulóban az újonc Pénzügyőr ellen. Aztán számunkra nagyon rossz pillanatban jött a csúcsrangadó a szomszédvárral. Horváth József nagymesterrel szakmai kísérőként Vietnámban voltunk a korosztályos világbajnokságon. A program szerint - normális esetben - éppen hazaérkeztünk volna a mérkőzésre, de nem így történt. A utolsó vietnámi lépésekbe sajnos hiba csúszott. Addig mindent tökéletesen megszerveztek a házigazdák, de a reptéri transzfer szükséges idejét elnézték, így lekéstük a gépet. A baj most sem járt egyedül, a szinte csak erre az egy mérkőzésre igazolt cseh Hracek nagymester az utolsó pillanatban lemondta részvételét. Így egy, a világ másik részéről távirányítással felforgatott csapattal nem volt igazán esélyünk a normál körülmények között is erősebb Aquaprofit ellen. A 7,5-4,5-es vereséggel jelentős hátrányba kerültünk. Mivel a későbbiekben is csak két sovány döntetlent értünk el a 3. helyezett Paks és a negyediken végző Szombathely ellen elég gyorsan unalmassá vált a bajnokság, - legalábbis az aranyérem sorsa - a végső sorrendet szinte már a félidőben borítékolni lehetett.

- Hogyan értékeli szakmai szempontból a 2. helyet?

- Nemzetközi mércével mérve is nagyon erős magyar bajnokságban másodiknak lenni nem szégyen. Az elmúlt 8 év összesített mérlege pedig 6 arany és 2 ezüst, ami véleményem szerint jogos büszkeségre adhat okot, de egyúttal elvárásokat támaszt mindazokkal szemben akik beosztásuknál, vállalt feladatuknál fogva a szükséges körülményeket meg kell-, vagy kellene, hogy teremtsék. A Z. Csuti -Hydrocomp elnöksége a közel 30 milliós költségvetésének a felét tudja előteremteni az egyre romló gazdasági környezetben. Ehhez nem egészen 4 milliós városi támogatás járult az elmúlt 3 évben, így nem csoda, hogy a lenni vagy nem lenni örök dilemma nálunk napi aktualitással bír. Amikor már a felszámolás határáig jutottunk, dr. Gyimesi Endre polgármester segített a megszűnés elkerüléséhez szükséges támogatót szerezni, de ez a hosszú távú problémákra nem jelent megoldást. Az NB I-es csapatunk mögött minden osztályban van érdekeltségünk, az NBI/B-ben a legjobb fiatalok és a nagycsapat tartalékai szerepeltek. A megyei bajnokságot nyert Z. Csuti-Baki Agrocentrum nem kis meglepetésre a 2. helyen végzett az NBII. Széchenyi-csoportjában. A döntően tizenévesekből álló megyeiben szereplő együttes ismét meg- győző fölénnyel nyerte a bajnokságot. Szakmailag az egy arany-, két ezüstérem a hagyományok méltó folytatása a 38 éve megszakítás nélkül a magyar bajnokság legfelső osztályában játszó egyesületnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!