Sport

2009.06.12. 06:04

Anand, az indiai nagymester is asztalhoz ül Kanizsán az új idényben

Budapest - A világbajnok Viswanathan Anand a következő idényben biztosan asztalhoz ül a magyar bajnokságban - erről szerződést írt alá csütörtökön az indiai nagymester és Nádasi Tamás, a címvédő Aquaprofit Nagykanizsa sakk-klub elnöke.

Zalai Hírlap

Az MTI beszámolója szerint az eseményen Anand elmondta: Mainz, Zürich, Korzika és a moszkvai Tal-emlékverseny után játszik majd a magyar csapatbajnokságban, amelyben akár három partit is vívhat, a debütálásra pedig még idén sor kerülhet. 

A sajtótájékoztatón egy asztalnál foglalt helyet a világ legjobb férfi és női játékosa, azaz Anand és Polgár Judit, valamint Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója és az Egyesült Államokban élő Polgár Zsuzsa. Nádasi Tamás emlékeztetett rá, hogy Anand már tavaly a Nagykanizsához szerződött, de az elmúlt szezonban nem sikerült megfelelő időpontot találni számára a bajnoki fellépésre. Ám az Aquaprofit nélküle is fölényesen, 13,5 ponttal nyerte a csb-t, s készül a BEK-szereplésre.

Nádasi kiemelte, hogy a csapat legerősebb összeállításában Anand szerepel az első táblán, a spanyol Alexei Shirov a másodikon, Polgár Judit pedig a harmadikon. Ezután a román Liviu-Dieter Nisipeanu és a német Arkadij Naiditsch következne az erősorrendben. Rajtuk kívül az együttes játékosa még Polgár Zsófia és Portisch Lajos is, s összességében nyolc ország legjobbjai szerepelnek a klubban.


 Az összeállítás így komoly fejtörést okozhat Flumbort András csapatkapitánynak, mivel a szabályok szerint az egy fordulóban asztalhoz ülő 12 játékosból nyolcnak hazai sakkozónak kell lennie.Nádasi jelezte: célja, hogy mind a három Polgár-lány a Nagykanizsa színeiben játsszon, ehhez kapcsolódóan idén is megrendezik a Polgár-sakknapot. Továbbá egy linaresi erősségű tornát is létre kívánnak hozni, ennek helyszíne vagy Budapest, vagy valamelyik fürdőváros lenne. 

A felek a megállapodás anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Arra a kérdésre, hogy az indiai vagy a magyar válogatottnak ad-e nagyobb esélyt egy olimpiai győzelemre a világbajnok azt felelte: nagyjából egyforma erősnek tartja a két csapatot. Portisch Lajos viszont hozzátette, ha ő lesz a magyar válogatott kapitánya, természetesen nekik lesz nagyobb esélyük a sikerre. Az olimpiai bajnok nagymester - aki most is elmondta: márciusban azért szerződött Nagykanizsára, mert előző klubja, a Csuti SK nem regisztrálta őt a szövetségben - külön is gratulált Anandnak, mondván, végre nem egy orosz játékos a sportág világbajnoka. (Horváth Tamás, a Csuti SK szakmai igazgatója korábban lapunkban cáfolta az állítást és érdeklődésünkre most is kijelentette: nem igaz, hogy nem regisztrálták Portisch Lajost a szövetségnél.) 

A négy sakkozó a sajtótájékoztatón aláírt egy sakktáblát is, melyet elárvereznek, s a bevételt az Aquaprofit utánpótlás-nevelésre fordítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!