Sport

2009.03.11. 03:28

Őrzik az íjász-hagyományt

<b>Nagykanizsa</b> (bb) - Az NTE 1866 MÁV a közelmúltban felkarolta, sőt még a csarnokába is befogadta az eddig fedél nélkül gyakorló íjászok népes táborát. Helyzetük jobbra fordulását látva a sportág képviselői szakosztályt is alapítottak.

Benedek Bálint

Az NTE íjászainak egyértelmű célja, hogy rendezett keretek között népszerűsítsék, és biztonságossá tegyék az íjászatot. Nem is lehet okuk a panaszra, ugyanis alig egy hónappal megalakulásuk után már közel harmincan vannak. Az őket befogadó NTE anyagi helyzete nem rózsás, így anyagi támogatásban nem reménykedhetnek, de hetente egyszer a vasutas csarnokot ingyen használhatják. Aztán - amint az időjárás jobbra fordul - a csarnok mögötti füves területre költöznek.

A kanizsai íjászok szakosztály vezetője, Vörös András elmondta: büszkék arra, hogy Európa második legidősebb klubjához tartozhatnak. A dél-zalai íjászok egyébként nem ma kezdték az ipart , hiszen hobbiból már évek óta lőnek, ám mindig hiányzott az a közösség, ahol egymást biztatva kibontakozhatnának.

- A legjobbkor kerestük fel az NTE 1866 elnökségét, amely megismerve a terveinket, azonnal segített - folytatta Vörös András. - Minden egyes felszerelés, az íjtól, a nyílvesszőn keresztül a különféle biztonsági kiegészítőkig önköltséges. Tagdíjat is csak azért szedünk, hogy a speciális anyagból készülő céltábláinkat időnként lecserélhessük.

Az NTE-s íjászok a sportágat eztán is hobbi-formában szeretnék űzni, ám a csapat szinte minden tagját erős érzelmi szálak motiválják az íjászatban. Követendő példának tartják Weöres Sándor szavait, aki egy költeményében az íjászatról írta: Meghatottan tisztelem, hogy enyémnek hitt testemen, hősök szokása éled.

- Ezt az idézetet választottuk mottónknak, már csak azért is, mert a csapatunk többsége tracionális íjász - így Vörös András. - És ez a jelző számunkra nem csak egy üres szó, a belső motivációt jelöli, valamint őseink tiszteletét. Persze, ha valaki e nélkül az érzés nélkül ragad íjat, s csak testmozgásra, kikapcsolódásra vágyik, az is megtalálhatja nálunk a számítását.

A fémhegyű nyíl nagy sebessége és véletlenszerű becsapódása miatt az alapvető biztonsági szabályokra is szigorúan figyelnek a klubnál. A táblákra 20 méterről, egymástól egyméteres távolságra állva tüzelnek a versenyzők. Miután mindenki ellőtte a készletét - ahogy a viadalokon lenni szokott - együtt veszik ki azokat a táblából.

Apropó versenyek!

- Korábban számos összecsapást rendeztünk szerte a megyében, s ezzel a hagyománnyal most sem hagyunk fel - mondta Vörös András. - A dunántúli szabadtéri, históriás versenyeknek nagy hagyománya van: a programunkat április 5-én kezdjük, hisz közös íjászatot tartunk a Szuloki forrásnál a becsehelyiekkel együtt. Sőt nyáron a Csónakázó-tónál is rendezünk viadalt, majd a kiváló termi adottságokat kihasználva egy őszi megméretettést is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!