Sport

2008.05.21. 02:29

Világverseny lett

Zalakaros (bl) - Az idén már 27. alkalommal rendezik meg a hagyományos Zalakaros Kupa nemzetközi sakkversenyt. A sajtótájékoztatón kiderült: népes mezőny áll rajthoz. Az európai sakkozókon túl ezúttal a világ számos más pontjáról is lesz majd induló

Bóbics László

Az ország egyik legnagyobb tornájának a megyeszékhelyi Z. Csuti-Hydrocomp a szervezője. A klub szakmai igazgatója, Horváth Tamás beszélt a részletekről.

- Az előzetes nevezések alapján 200-an ülnek majd asztalhoz - kezdte a szakember. - Remélhetőleg az iskola tornacsarnoka elég lesz számunkra. A szokásoknak megfelelően most is két csoportra osztjuk a mezőnyt, ez garantálja, hogy tudásának megfelelően mindenki erős mezőnyben versenyezhet majd a 9 fordulós, svájci rendszerű tornán. Érdekesség, hogy eddig többnyire Európából álltak csak rajthoz a versenyzők, idén azonban kinyílt előttünk a világ : most is földrészünkről vannak a legtöbben, de Vietnamból, Indiából és számos más távoli országból elküldték sakkozók a nevezésüket.

A város nevében Szirtes Lajos polgármester úgy fogalmazott, hogy a településen is sokan várják már a versenyt.

- A hozzátartozókkal együtt több mint 200 ember érkezése várható városunkba - kezdte Karos első embere. - Ez az előszezonban nagyon jól jön a vendégváróknak. Szeretjük a sportot, s azt is tudjuk, hogy nekünk a nemzetközi sakkverseny remek lehetőség arra, hogy egyre szélesebb körben ismerjenek meg bennünket a világban. Ebből a szempontból is örömteli, hogy már egzotikus országokból is vannak nevezők. Az internet korában persze sokkal könnyebben terjednek a hírek, de a sikerhez megfelelő színvonalú versenyt is kell rendezni. A mi tornánk - mint a visszaigazolásokból látjuk- túlnőtt az öreg kontinensen, s erre büszkék vagyunk. Szerencsénk az is, hogy megyénk sakknagyhatalom, Egerszegen, valamint Nagykanizsán is remek csapat működik. Jóvoltukból egyre színvonalasabb az utánpótlás képzése, s így a térségből is sok az induló.

A verseny csütörtökön 14 órakor kezdődik a zalakarosi iskola tornacsarnokában.

Ezek is érdekelhetik