Sport

2007.01.04. 03:27

Síeljünk, csak ne járjunk úgy, mint Ötzi

Zalaegerszeg (ka) - Noha az igazi télből még nem kaptunk ízelítőt, havat is már jó egy éve láttunk, ám kezdődik a síszezon, így ezekben a hetekben sokan kerekednek majd fel, s veszik célba a hegyeket, ahol hódolhatnak szenvedélyüknek.

Kerkai Attila

- Először is megfelelő fizi-kai felkészültség szükséges, ami nemcsak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is érvényes - állapította meg elsőként a szakember. - Megfelelő legyen a keringési, légzési rendszerünk, izmaink, ízületeink olyan állapotban legyenek, hogy ez a speciális megterhelés ne okozzon gondot. A gyerekeknél, a fiataloknál ez nem is probléma, így inkább a felnőtteknek érdemes rákészülni a síelésre, egy kis futással, kerékpározással, lépcsőzéssel. Ha nincs megfelelő állapotban az ember, akkor előfordulhat, hogy két nap síelés után olyan izomláza lesz, hogy a következőkben rá sem tud állni a lécre.

- Azoknak, akik először vesznek részt sítáborban, mire kell figyelni?

- Általában a csoportos oktatás a jellemző, de a felnőttek esetében azt tapasztaljuk, hogy csak addig igénylik az oktatást, amíg meg nem állnak a lécen. Onnantól egyre bátrabb lesz, s egyre nehezebb pályákon is lecsúszik, ettől viszont nem lesz csiszolt a technikája.

- Az öltözék tekintetében mire kell leginkább odafigyelni?

- Először is, aki úgy gondolja, hogy minden szezonban elmegy majd síelni, neki érdemes beruházni. A kevésbé jó minőségű ruha csak nyűg lesz, hiszen az a lényeg, hogy betöltse funkcióját. Fontos, hogy aláöltözzünk a síruhának, s az a réteg, amely a bőrrel érintkezik, a mozgás közben képződő párát továbbadja a következő ruharéteg felé. A legjobb persze a speciális, erre a célra kifejlesztett öltözék választása. A dzseki az ujjánál és a derékrésznél, a nadrág pedig a szára végénél rendelkezzen hófogó betéttel. A dzsekink és a nadrágunk anyaga vízhatlan legyen, de a test páráját képes legyen kifele ereszteni.

- Sokan nem saját, hanem bérelt cipőt és lécet visznek magukkal. Ők miként válasszák ki a számukra legideálisabbat?

- A sícipő mérete centiméterben van megadva, érdemes tehát tudnunk, hogy milyen hosszú a lábfejünk. Amikor valaki beleáll a sícipőbe, úgy érzi, hogy kicsi. Úgy lehet a legjobban kiválasztani, ha kivesszük a betétet, felhúzzuk a lábra és a sarkánál a talajra ütögetjük. Ha az ujjunk és a betét vége között maximum 1 cm marad, az az ideális méret. Túlságosan kemény - versenyzői - cipőt ne válasszunk, mert az nem alkalmas arra, hogy több órát síeljünk benne. Cipőnk flexindexe (keménység mértéke) 40-55 (komfortcipő), illetve 60-90 (sportos, de még nem versenyzői cipő) közötti érték legyen. A lécválasztás nagyon komplex dolog, külön fejezet szólhatna erről. Én azt javaslom, a választásnál mindenképpen az ott lévő szakember véleményét kérjék ki.

Beretzky Péter fontos tanácsa: az interneten is olvasható a FIS 10, ez a kötelezően betartandó sí KRESZ, és több pályán is látható. A pályákat pedig nem érdemes elhagyni, hiszen nem tudhatjuk, mi van a hóréteg alatt. Sőt:

- Ha gleccseren síelünk, s ott térnénk le a kijelölt részről, hasadékok is megbújhatnak a lábunk alatt. Ne járjunk úgy, mint Ötzi, hogy csak pár ezer év múlva találjanak ránk... - íme egy jó tanács Beretzky Pétertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!