Sport

2007.01.11. 03:28

Lovasnemzet - ami rangot jelent

Keszthely (há) - A lovaglás a sport költséges ága, ám az invesztáláshoz nem elég a pénz: szakértelem, elkötelezettség, szorgalom és igényesség nélkül nem érdemes abba befektetni.

Horányi Árpád

A szakember az élesen fogalmazott kritikái mellett, illetve éppen azokon keresztül példálózva beszélt a versenyszellemről, s igyekezett hitet önteni hallgatóságába az elkötelezettség vállalásához.

- Versenyre készülve, s magán a versenyen mindenütt el kell tudni fogadni mások bírálatát - hangsúlyozta. - Az edzőnek a fejlődést gátló hiányosságok legapróbb részletét sem szabad figyelmen kívül hagyni vagy elfedni, de azt se feledjük, hogy a megmérettetéseken a bírálat szubjektivitása benne van az eredményben.

Dallos Gyula kiemelte továbbá:

- Olyan edző tud eredményesen oktatni, aki maga már megélte azt a színvonalat, ahova el akarja juttatni tanítványát. Ami pedig a minősítést illeti; a bírák rendkívül összetett dolgokat értékelnek, s a pontjaikban benne van az egyéni látásmód. Nem értük kell lovagolni, hanem a versenyek közönségéért, a nézőkért, akik e sport szépségében gyönyörködni akarnak. Ennek eredményes teljesítése a lovas önzetlen öröme.

Kérdésre válaszolva mondta el, hogy a híres, tradicionális spanyol lovasiskola tanításai ugyan alapjai a sportlovaglásnak is, de az nem sportkategória.

A neves sportoló nagyobb történelmi kitekintést tett a magyarság lovasnemzetként való emlegetésére. Derűs megjegyzésként hangzott a szájából: A lovat az Isten jókedvében teremtette.

- A lovasnemzet elnevezés rangot jelent, a ló és a magyar ember örökös kapcsolatát is kifejezi. A ló tehát történelmünk tényezője, mi több: a szabadság szimbóluma - vélekedett minderről Dallos Gyula.

A versenyzés mellett a lovasturizmus térhódítását is érintve értékelte előadásában a sportember a terjedőben lévő hagyományőrző játékokat. Úgy fogalmazott, hogy ezek a korszakokat felelevenítő programok ugyancsak olyan emlékeket idéznek, amiktől kár volna az érdeklődőket megfosztani.

A lovas és a ló kapcsolatában az emocionális kisugárzást érzékeltetve jegyezte meg:

- A jó lovasnak a ló mindent jelent. De a lovat számára semmi nem helyettesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!