Sport

2006.07.15. 02:25

Tízen kérnek rendkívüli ülést

Budapest (mti) - A Magyar Olimpiai Bizottság 18 tagú vezetéséből a pénteki elnökségi ülésről távolmaradt tíz tag (köztük három alelnök) Schmitt Pál elnöktől rendkívüli ülés összehívását kéri, amelyet a hivatalos jelzéstől számítva 8 napon belül kell megtartani.

Mórocz Zsolt

A cél és az ok Miképp tartható fenn a MOB egysége, tekintélye, miképp biztosítható a leghatékonyabb érdekképviselete, érdekérvényesítésének helyreállítása.A tízek közül többen is lesújtónak tartják, hogy a MOB elnöke rövid időn belül két esetben is írásban bepanaszolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a MOB-ot, illetve a magyar sport képviselőit. Szintén sajnálatosnak tartják, hogy az olimpiai bajnokokat körtelefonon keresik, ösztönzik, hogy álljanak ki Schmitt Pál mellett. Nem lenne szerencsés, ha válaszként holnap a sportsikerek eléréséhez nagyban hozzájáruló üzleti élet tekintélyeit szólítanák fel szavazásra, később pedig az országgyűlési képviselőket kérnék, majd újabb, s újabb csoportokat. A MOB-elnökség munkáját a MOB-tagok hivatottak értékelni.A tíz tag fontosnak tartja leszögezni, hogy az ügyben Schmitt elnök fordult a nyilvánossághoz, azt a látszatot keltve szerintük, mintha bármely MOB-tagot diszkriminálnának politikai nézeteiért. A 165 MOB-tagból 102-en támogatják, hogy az alapszabályban leírtak szerint, a hagyományokhoz hűen a testület nem szolgálhat politikai érdekeket. A rendkívüli elnökségi összehívását sürgetők szerint tény, hogy Schmitt Pált 2005 májusában számos már akkor jelentkező rossz érzése ellenére a MOB közgyűlése megválasztotta, de időközben kiderült, hogy az elnök képtelen eleget tenni egykori vállalásának és ígéreteinek. Megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan, hogy az elnök a közszolgálati televízión keresztül jelentette be, a MOB alapszabálya nem ismeri a visszahívás intézményét. Alig néhány hónapja, amikor az elnök Aján Tamás főtitkár ellen fellépett, még jól tudta, hogy nem így van - szól a tíz tag állásfoglalása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!