Söjtör

2016.06.23. 18:10

Egyre szebb a Deák-kút - A falu polgárőrei harmadik éve dolgoznak a rendbetételén

Söjtör - A falu polgárőr egyesületének tagjai szombaton zárják a szőlőhegyen található úgynevezett Deák-kút szépítésének idei munkálatait. És már vannak tervek a jövő évi folytatásra.

Varga Andor

A Söjtöri Polgárőr Egyesület 2014-ben karolta fel a Deák-kút (egy árnyas ligetben található forrás) ügyét. A helyszínre meglehetősen meredek, és elég rossz állapotú lépcsősor vezetett, első körben ezt tették rendbe, hogy a turistáknak biztosítsák a könnyebb megközelítést.

- Azt az akciót az októberi Deák Teljesítménytúrákhoz igazítottuk, hiszen ennek útvonalában szerepel a forrás - elevenítette fel Török Iván, az egyesület elnöke. - A munkák során azonban később tapasztaltuk, hogy máskor is érkeznek kirándulók a kúthoz: egyszer 25-30 fős dél-zalai turista-csapat lepett meg minket munka közben, akik egyébként nagyon örültek a mi erőfeszítéseinknek.

Csoportkép a támfal építése közben (balról): Molnár József, Török Iván, Ódor József, Farkas Tamás és Orsós Tibor polgárőrök
Fotó: Molnár Roland

Tavaly a kút karimáját alakították ki kövekből a polgárőrök, így a forrás immár nevéhez méltó külsőt kapott. Idén pedig támfal épült a kút mögé, salföldi kövekből.

- Az alapanyagot is magunk szállítottuk le a Balaton-felvidékről, a tagtársaink Molnár József vezetésével a szolgálat mellett összesen nagyjából öt napot dolgoztak a forráson - mondta az önkormányzat által is támogatott felújításról Török Iván. - Szombaton a forráshoz mederlapokat rakunk le, ezzel zárjuk le az idei ütemet.

Jövőre pedig a korábban felújított, igen meredek lépcső mellé korlátot építenek, illetve rendbe hozzák a kút környékének feltöredezett beton borítását is.

Ha elkészülnek, maga Deák Ferenc, a falu szülötte is csak nehezen ismerne rá a róla elnevezett forrásra - pedig a helyi legenda szerint annak idején elég sok időt töltött itt. Úgy tartják, hogy a szabadságharc utáni időkben a környéken bújkált, idős korában pedig egészségügyi sétákat tett a környéken.

És ha esetleg nem is pont így történt, a kútnál akkor is jól esik emlékezni egy kicsit a haza bölcsére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!