SÉTA

2012.08.27. 07:16

Sobri Jóska, a bakonyi betyár

Az idei Séta-tábor a Sobri Jóska-kalandparkban került megrendezésre, de vajon ki is volt Sobri Jóska?

Zalai Hírlap

A kalandpark a Bakony hegyei és erdői között helyezkedik el, s ez a hely adott otthont a 19. századi híres betyárnak és fosztogatónak, Sobri Jóskának, eredeti nevén Papp Józsefnek. Rózsa Sándor után ő a második leghíresebb, legrettegettebb magyar rablóvezér. Halála után mesék, dalok, táncok őrzik emlékét, valóságos kultuszhőssé vált.

Élettörténetét Novák Emil filmesítette meg 2002-ben, Sobri ––Betyárfilm címmel. Főszereplője Szarvas Attila, ám ismert színészeink közül Törőcsik Mari és Eperjes Károly is játszik a filmben. Az alkotás a legendás betyár életét történelmileg hiteles alapokra helyezte, ám beleszőtte a hős körül keringő legendákat is. A cselekmény két fő szálon fut: egyrészt bemutatja Sobri kalandozásait, másrészt Répa Rozival való szerelmének keserédes történetét is, amelyet Répa Mari (Rozi ikertestvére) mesélt el saját emlékei alapján sok év távlatából.

A film rendezője, Novák Emil 2012-ben elnyerte a Magyarok Szövetsége által alapított Szilaj Csikó- díjat is. Sobrit 1837. február 17-én öt társával együtt kerítették be, s még hosszasan küzdöttek az egyenlőtlen harc során 30–35 katonával szemben. Körülvették, de ő bátran harcolt, ám amikor látta, hogy nincs esélye, inkább szíven lőtte magát, esélyt adva társainak a menekülésre a kavarodásban. Sobri Jóska csupán 27 évig élt. Halála után még 50 évig azt beszélték, hogy él. Mint a kislődi Sobri Jóska-kalandparkban is tetten érhető, a bakonyi betyár legendája a mai napig megmaradt.

Fehér Anetta
Apáczai ÁMK Gimnáziuma, Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!