SÉTA

2013.11.27. 12:10

Jobb adni, mint kapni

Idén szeptembertől a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében közösségi szolgálatot kell teljesíteniük a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkezőknek.

A szolgálat ötven órát foglal magába arányosan elosztva három tanévre. Iskolánkban, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban a koordinátori feladatokat Szekér Gábor tanár úr látja el, aki jó tapasztalatokat szerzett a diákok munkavállalásával kapcsolatban.

Átlagosan 10-12 teljesített órával rendelkeznek már a tanulók, a legnépszerűbb helyek közt szerepel a színház, a könyvtár, az állatmenhely, az óvodák. A kollégisták körében pedig elterjedt a lakóhely környékén végzett önkéntes munka: a helyi polgárőrség, az idősek otthona egyaránt vonzza őket.

A kétkezi munkáknál kelendőbbek a szociális típusúak, és mivel mindenki maga választhat helyet, a kötelesség szórakozás, kellemes időtöltés is egyben.

A középiskolások effajta ránevelése a társadalmat szolgáló tevékenységekre ösztönzőleg hat a többi korosztályra, aminek hosszú távú következménye a szociális összetartás erősödése lesz. Társaimra lelkesítően hatna apró gesztusként például csokoládé vagy sütemény a munkáért cserébe. Azt hiszem, ha sikerül a jövő nemzedékei számára méltó példát állítani, a fiatalabbakba nevelni a segítségnyújtás felemelő mivoltát, ez a „juttatás” igazán semmiség lenne.

Dezső Katalin
Zrínyi Miklós Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!