Mór Máté (12.b)

2019.12.05. 07:00

Szeretet

„Szeretni és szeretve lenni jó.” Sokat hallhattuk ezt a mondatot. Azonban sokszor elgondolkodtam, vajon több-e, mint egy nagyobb szerotonin- és/vagy oxitocin-adag, és ha igen, mennyivel, illetve miért? Szükséges-e egyáltalán életünkben megléte, könnyebb vele az emberi egzisztencia?

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Zalaegerszeg

Több, vallástól és nyelvtől függő értelmezést is hallhatunk a szeretetről. Míg nekünk csak két szavunk létezik a szeretet kifejezésére, addig a görög nyelv hét különböző szót tudhat magáénak. Különböző módon fejezik ki a gyermekek, saját maguk vagy a testvérük iránti pozitív érzéseiket. A kereszténység szerint a szeretet feltétel nélküli. Pál így ír róla: „A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem gőgösködik, nem tapintatlan, nem keresi a magáét, haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója, nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal, mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. A szeretet nem szűnik meg soha.”

A Krisztus által megfogalmazott főparancsolat azt mondja, saját magunk szeretete fontos, azonban barátaink és embertársaink feltétel nélküli segítése szükségszerű. Az iszlám tanítása szerint mindenki, aki kedvességgel fordul hozzánk, megérdemli a hasonlóan jó bánásmódot. A zsidó vallás pedig azt mondja, ne viseljünk szívünkben haragot, s legyünk békések embertársainkkal. A főbb keleti vallások is említik a szeretetet, és egy alapvető emberi tulajdonságnak írják le. Gary Chapman, a híres amerikai író, párkapcsolati szakértő és lelkész úgy gondolja, összesen öt szeretetnyelv van: az ajándékozás, a minőségi idő, a dicsérő szavak, a szívességek és a testi érintés. Ezekből egy személy egy elsődleges és egy másodlagos nyelvet tudhat magáénak. Ez a 20. századi elmélet viszonylag közismert, és személyes véleményem szerint közel áll a valósághoz, ugyanis a mások iránt érzett pozitív érzéseinket szükséges kimutatnunk, és 18 Földön töltött évem alatt megtapasztaltam, a már említett példák az eszközök lehetnek.

Úgy gondolom, a múlt nem tudta elérni, hogy az emberek szeressék egymást, ezért a jelenben, a jövőért, a helyzet megváltoztatásáért kell dolgoznunk, hiszen a társadalom és a bolygónk még egy komolyabb háborút nem tudna elviselni, és a minden eddiginél nagyobb megosztottság és érzékenység egyre több, bár egyszerűen kikerülhető akadályt jelenthet majd az emberiségre, származástól, pénzügyi helyzettől és lakhelytől függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!