Pivonka Richárd - 12.a

2019.11.21. 07:00

Szakmaválasztás

Amióta a létezésemet tudom, séf szeretnék lenni. Szabad­időmet és az iskolaközi szüneteket szinte mindig a konyhán töltöm, így 12.-es végzős gimnazistaként egyértelmű számomra, hogy ezt a hivatást szeretném választani.

Gönczi Ferenc Gimnázium, Lenti

Munkában a cikk szerzője

Fotó: Gönczi-gimnázium

2017 nyarán a bázakerettyei Bonne Chance-ban sztázsoltam először, ami azt jelenti, hogy itt dolgoztam diákként az étterem séfje mellett, és ez megerősített a jövőmet illetően. 2018 telén az őriszentpéteri Pajta Bisztróban sztázsoltam az Év Ifjú Séftehetsége, Farkas Richárd séf vezetésével. Azóta is rendkívül hálás vagyok emiatt neki, mivel rengeteg főzési technikát, alapanyagismeretet tanultam tőle, és nagyon sok motivációt kaptam. Ezen a nyáron, annak érdekében, hogy folyamatosan tanuljak elismert séfektől és fejlesszem magamat, a budapesti Michelin-csillagos Costes Dowtown nevű étteremben dolgoztam egy hónapot júliusban. Megtapasztaltam, mit jelent 16 órát teljesíteni. Kapcsolatba kerültem több Michelin-csillagos séffel is, akiktől rengeteget tanultam a molekuláris és csúcsgasztronómiáról. Nagyon meg voltak velem elégedve, emiatt meghívást kaptam Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljára, a Sziget Fesztiválra, hogy a VIP-n belüli Costes VIP standjánál teljesítsek. Hatalmas megtiszteltetés volt ez számomra, hogy kellően agilisnak találtak engem ehhez. Ezenkívül augusztusban az őriszentpéteri Pajta csapatát erősítettem. Szeptember elején Farkas Richárd séffel és a Pajta többi tagjával lehetőségem volt részt venni a Muraszombatban megrendezett Gourmet Over Mura nevű gasztrofesztiválon – ahol egyedüli magyarként voltunk jelen –, továbbá a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) által Rácalmáson a Jankovich Kúriában megrendezett SVÉT 11.0 gasztrofesztiválon.

Munkában a cikk szerzője
Fotó: Gönczi-gimnázium

Úgy gondolom, annak ellenére, hogy nem a szakképzésben, hanem gimnáziumban tanulok, rendkívül sok lehetőséget kaptam, hogy szakmailag fejlődjek, amely egyrészt kitartó érdeklődésemnek, másrészt a nekem segítő séfeknek és étteremvezetőknek köszönhető. Örülök annak, hogy megtaláltam azt az utat, amelyen kiteljesíthetem önmagam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!