Szabó Dominik

2020.03.19. 07:00

Befolyásol-e a média?

A Zalai Hírlap középiskolásokat megszólító SÉTA-programjának tavaszi kurzusát a koronavírus-járvány miatt fel kellett függesztenünk, de a felhívásunkra már beérkezett diákírásokat közzétesszük lapunkban. Alább egy lenti diák gondolatait olvashatják.

Gönczi Ferenc Gimnázium

Manapság a média segítségével tájékozódhatunk, megismerhetjük a világ gépezetének forgását és annak apró részeit. Visszatekintve a múltra, a médiát besorolhatjuk egy negyedik hatalmi ágnak, hiszen ha a hatalom kezében van, képes az egyeduralomra. A 20-21. századi digitális fejlődés lehetővé tette, hogy több platformon értesüljünk a tényekről, bár nem szakadtunk el a hagyományos információközléstől sem. Egyre gyakoribb, hogy online fórumok segítségével tájékozódunk, ez egyszerűbb módszer, de véleményem szerint még mindig a televíziós médiumok rendelkeznek nagyobb nézőszámmal. A dobogó harmadik helyére helyezhetjük az újságokat, folyóiratokat, amelyeknek ma már egy komoly hátrányuk van (modern szempontból), méghozzá az, hogy a papírigény miatt nem tekinthetők környezetbarátnak.

Van egyéb különbség is, a fogyasztó. Az idősebbek többnyire a nyomtatott sajtóból tájékozódnak, míg a fiatalabb generációk a digitális média befogadói. A média erősen alakíthatja nézeteinket egy adott témával kapcsolatban. Ezt tapasztalhatjuk azoknál a sajtóorgánumoknál, amelyek egy párt, irányzat, szervezet, vagy társulat sajátos céljait segítik. Ennek következményei a nézetek közötti szélsőséges konfliktusok. A befolyás megnyilvánulására példa a környezetünk viselkedése. A közelmúltban egy újabb vírus terjedt el, amelynek során az emberek „bepánikoltak”. Ezt a média nagyszerűen tudja szabályozni azzal, hogy milyen formában publikálja a híreket. Van olyan lehetősége, hogy nem hiteles információt közöl, ezt nevezzük fake news-nak. A hírhamisítás célja a tudatos megtévesztés és a manipuláció. A fake news továbbfejlesztett változata a deep fake, melynek segítségével olyan mondatokat hallhatunk, amelyeket nem mondtunk, s felvételeken olyat cselekszünk, amit soha nem is tettünk.

Vigyázzunk tehát, hogy mit és milyen mennyiségben fogyasztunk, és igyekezzünk többféle módon, különböző irányultságú médiumokon keresztül tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!