Pál Alexandra, Szijártó Fanni

2019.11.28. 07:00

A tudomány csodái

Egy pályázat keretében iskolánkból egy csoport nemrégiben elmehetett a Csodák Palotájába. November 19-én épp egy pályaorientációs tematikus napot tartottak, így nemcsak a játékokat próbálhattuk ki, hanem a különböző standokon a továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatban is kérhettünk információkat.

ZSZC Munkácsy Mihály SzG és SzKI Zalaegerszeg

budapesti Csodák Palotája számtalan meglepetést tartogatott a zalai diákoknak Fotó: Munkácsy SZKI

Maga a Csodák Palotája egy olyan különleges hely, ami valójában a tudományok megismeréséről szól. A fiatalokat sokféle játékkal próbálja közelebb hozni a fizikához, kémiához, biológiához. Ugyanakkor szórakozást nyújt minden korosztálynak, és elhalmoz minket új ismeretekkel. Játék közben tanulunk. Az egész terület interaktív kiállítás, ami szórakoztatóvá teszi a tudományos jelenségeket, és érthetővé, átélhetővé a természettudományok meghökkentő világát.

budapesti Csodák Palotája számtalan meglepetést tartogatott a zalai diákoknak Fotó: Munkácsy SZKI

Mi is kipróbáltuk az interaktív asztalokat, ügyességi játékokat. Játszottunk háromol­dalú csocsón, jártunk a mágneses mezőben, űrállomáson, a tudósok csarnokában, a galaxis teremben. A születések világa teremben kipróbálhattuk egy fotelban ülve, hogy a magzat mit hall az anyaméhben. Nagyon különleges érzés és élmény volt ezt megtapasztalni. Felvehettünk továbbá olyan mellényeket is, amellyel átélhettük, hogy mekkora súlytöbbletet hord egy terhes kismama.

A mi csoportunknak talán a legjobban az illúziók terme tetszett. Tükörlabirintusban mentünk végig, illetve olyan fotósarok is volt, ahol nem minket rögzített a fotó a lapra, hanem az árnyékunkat. Egy másik fotóponton pedig olyan képeket készítettünk, amin úgy látszódunk, mintha épp Picasso festene minket a festővászonra.

A napi programunkhoz még egy rövid előadás is tartozott: fizikai kísérleteket láthattunk, amiben mi magunk is közreműködtünk, és a tanár el is magyarázta, hogy mi is történt. Mindegyik kísérlet nagyon izgalmas és látványos volt, talán a legjobb a lufipukkasztás volt. Úgy kellett egy fekete lufit kipukkasztani, hogy benne volt egy fehér lufiban, és a fehérben nem történhetett semmiféle sérülés. Lézerrel természetesen pillanatok alatt sikerült a kényesnek tűnő művelet.

Összességében nagyon tartalmas programon vettünk részt, jó volt a csapat is – így vidáman telt az oda-vissza út is. Bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk ehhez hasonló kiránduláson részt venni, ami a szórakozás mellett egy kicsit a tanulásról is szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!