Borsos Blanka, Bedő Marcell 12.a

2019.11.14. 07:00

Kölcsönös örömök

Szeptemberben Lentiben az Őszi Fesztivál első napján este 7-kor színültig megtelt a rendezvénytér: fellépett városunkban a Bagossy Brothers Company, az ország egyik legkedveltebb zenekara. Kitörő örömmel fogadtuk, mikor megtudtuk, hogy riportot készíthetünk kedvenc együttesünkkel. A koncert előtt találkozhattunk Bagossy Norberttel, a zenekar énekes-gitáros alapítójával, illetve Tatár Attila gitárossal.

Gönczi Ferenc Gimnázium

A Bagossy Brothers Company a lenti fellépésen Fotó: Gönczi-gimnázium

– A Bagossy Brothers Company telt házas koncerteket ad, heti 4-5 fellépés a fesztiválszezonban országszerte, a februári új lemez népszerű, többmilliós nézettség az interneten. Elnyerték a Petőfi rádió 1. díját az akusztikus koncert kategóriában. Hogyan éli meg a zenekar a népszerűséget, a sikereket, és az ezzel járó egyre több feladatot, kihívást?

– A legfontosabb, hogy azt csináljuk, amit szeretünk – mondta Bagossy Norbert. – Nem gondoltuk soha, hogy ilyen szintre fogunk eljutni, de nagyon szerettünk volna. Minden ember álmodozik, és most mi benne vagyunk a saját álmunkban. Mint minden dologban az életben, itt is vannak nehézségek, problémák, de ha az ember azt csinálja, amit igazán szeret, akkor túl tud ezen lendülni és tovább előre haladni.

– A sikeresség bizonyos foka után erőteljes figyelem van a zenekaron, amely akarva-akaratlanul egyfajta nyomást is eredményez – folytatta Tatár Attila. – Erős, dinamikus csapat, illetve stáb van mögöttünk, és mivel fokozatosan fejlődött a zenekar, szilárd alapon állunk, ez segít, hogy megtegyük a következő lépést.

– Gyergyószentmiklósról indult a zenekar. Éreztek különbséget az erdélyi magyar közönség és a magyarországi között?

– Nem igazán, mi jól érezzük magunkat mindegyik közönség előtt. Nyilván az a legjobb, ha minél több olyan ember van, akinek átmegy az, amit mi mondani szeretnénk, vagy szeretik a ritmusainkat. Szerintünk nincsen különbség közönség és közönség között. Egyetlenegy külön hely van, a mi saját kis otthonunk. Amikor otthon koncertezünk, olyankor megjelenik a szomszéd néni, az élelmiszer-eladó, nagymama, nagypapa, anyuka és mindenkinek az unokatestvére és a nagy rokonság, a régi barátok. Nekik teljesen más zenélni, mert velük együtt nőttünk fel, és igazából ez a mi kis családunk.

– Nem mindennapi a zenei stílus. Sok fiatal elektronikus zenét, rapet hallgat. Miért döntöttek az indie-pop, a folk rock zenei stílus mellett?

– Amikor a zenekar alakult, volt néhány együttes, angolszász és magyar alternatív banda, amelyek inspiráltak. Akkor az a zene volt „trendi”, mi is azt hallgattuk. Azon a vonalon indultak el az első dalok. Aztán kísérleteztünk, kitaláltunk új dolgokat, megpróbálkoztunk újabb stílusokat belekeverni a Bagossy-hangzásba, ezt azóta így csináljuk. Egy szóval nem lehetne jellemezni a mi stílusunkat, próbálunk olyan zenét csinálni, amely számunkra a jelenben a legjobban tetszik – magyarázta Norbert.

A Bagossy Brothers Company a lenti fellépésen Fotó: Gönczi-gimnázium

– Mik a tervek?

– Öregkorig szeretnénk tervezni. Nevezhetnénk magasztos célnak is, hogy egy zenekarként, jó barátságban öregedjünk meg – válaszolták. – Dolgozunk, tavasszal jelent meg a harmadik lemezünk. De idén még szeretnénk két új dalt megjelentetni. Folyamatos a munka, csöpögtetjük a dalokat. Eddig működött, hogy kétévente jelentettünk meg nagylemezt, amelyen helyet kaptak azok a dalok is, amelyeket a két év alatt „kiszórtunk”, megmutattunk a közönségnek.

– Zala megyében is rengeteget koncerteztek, mennyire érzitek magatokat otthon itt? Mindig az a benyomásunk, hogyha érzitek, hogy a közönség veletek él, ismeri a zenéteket, örömmel, szeretettel és jókedvvel fogadjátok ezt, lelkesíteni tudjátok a közönséget.

– Igen, de ez oda-vissza megy, ez szép kapcsolat a közönség és köztünk, bonyolult párkapcsolat. Ha mi örömet tudunk nekik nyújtani, akkor ők is örülnek, ezáltal megint örömet nyújtanak nekünk, és mi nagy hévvel folytatjuk tovább a koncertet. Amikor nem annyira aktív a közönség, akkor nehezebb ellazulni a színpadon. De akkor is azon vagyunk, hogy előbb-utóbb mindenkiből kihozzuk a legjobbat – így a ez énekes.

– Én visszakanyarodnék a közönségre vonatkozó kérdésre. Nincs igazán különbség az erdélyi vagy a magyar közönség között, inkább a rendezvények jellege hordozza azt, hogy éppen milyen a publikum, tehát a városnapi rendezvény vagy fesztivál között nyilvánvalóan vannak különbségek. Számunkra a siker a Dunántúlon, leginkább Nyugat-Magyarországon indult el először, ha jól emlékszem Győrben volt az első olyan koncert, amikor erőteljes visszajelzést kaptunk, hogy igen, ők már ismernek, már tudják, hogy kik vagyunk, ismerik a dalainkat, és a tavaszi turné során is ezekben a nyugati megyékben voltak a legerősebb koncertjeink, tehát mindenképpen szeretjük ezt a határvidéket – zárta szavait a gitáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!