Baranyai Janka - 10. E

2019.11.07. 07:00

Kirándulás fekete bég barokk várpalotájába

Néhány hete, pontosan október 24-én, az őszi szünetet kihasználva, szerencsére gyönyörű őszi időben a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákönkormányzatának tizenegy tagja (köztük jómagam is) Pécsi László tanár úr kíséretében Sárvárra indult. A célunk az idei tanéves programok megbeszélésén túl a Nádasdy-vár meglátogatása és a kedves kis szomszéd vármegyebeli, azaz vasi város felfedezése volt.

Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

A sárvári Nádasdy-vár udvarán a zalai fiatalok Fotó: Battyhyány-gimnázium

Éltünk a MÁV Start Zrt. által meghirdetett kedvező lehetőséggel – eszerint díjmentesen utazhatunk vonaton, akkor, ha úti célként valamely hazai történelmi emlékhelyet választunk meg. A huszonöt megjelölt helyszín közül ezúttal a sárvári – teljes épségben megmaradt középkori – várra esett a választásunk.

A Nádasdy-vár a vasi kisváros központjában található. Barokk stílusú díszterme az idegenforgalmi és művészettörténeti leírások szerint Magyarország legszebb belső terei közé tartozik.

A sárvári Nádasdy-vár udvarán a zalai fiatalok Fotó: Battyhyány-gimnázium
A nagykanizsai diákok kiránduló csapata

Többnyire monumentális csataképek láthatók ebben a teremben, ami egyben a hazai barokk képzőművészeti korszak legnagyobb szabású történeti falképsorozata; többségük Nádasdy II. Ferencnek, a „fekete bégnek” nevezett várúrnak a török seregekkel vívott csatáit ábrázolja. Az ő özvegye volt a kegyetlenkedéseiről hírhedt Báthori Erzsébet.

Megtudtuk, a várpalota a mai végleges formáját a 17. században nyerte el. A Nádasdy család alakította és építette ki egy ötszögű reneszánsz várkastéllyá.

A belső terek megtekintését követően a szép, őszi napsütésben körbesétáltuk egy kiépített úton a várat. Az erődöt övező egykori vizesárok ma is látható. A várkastély a hangulatos Várparkban áll.

A kiadós ebéd után átbeszéltük a látottakat, és kényelmesen sétálgattunk a macskaköves utcákon. Egy emlékezetes, élményekkel teli napnak lehettünk a részesei a csapatépítő programunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!