Mészáros Dorottyta 11/A

2019.12.05. 14:14

Iskolai bántalmazás

Sajnos napjainkban egyre nagyobb számban esnek áldozatul a gyerekek és fiatalok az iskolai bántalmazásnak.

Dr. Mező Ferenc Gimnázium és SZKI, Nagykanizsa

Iskolai bántalmazásnak , más néven bullyingnek vagy mobbingnak nevezzük azt,ha valaki hosszabb időn át szándékosan bánt valakit. Ilyenkor általában az idősebb a fiatalabbat, az erősebb pedig a gyengébbet bántalmazza. Ezeknek formája lehet szóbeli, fizikai, szexuális vagy érzelmi. Például verés, ütés, kiközösítés, pletykálkodás, molesztálás. Manapság elég elterjedt az interneten való zaklatás, fenyegetőzés is. Sajnos az agressziók bárhol megtörténhetnek, legyen az az osztályterem, mellékhelyiség akár egy hazafelé vezető út. Piszkálások és bántalmazások áldozatainak közös jellemzője általában a gyengeség és a szorongásos viselkedés. Érzékeny, visszahúzódó és csendes gyermekek nehezen tudják megvédeni magukat társaikkal szemben. Ők általában önbizalom hiányosak, negatív hozzáállásúak, önértékelésük alacsony, csúnyának, butának, szerencsétlennek tartják magukat. Ezzel ellentétben az elkövetők leginkább agresszívak , nagyképűek és ellenségesek. Idősebbek, erősebbek mint áldozataik. Sajnálatos módon az ilyen iskolai agressziók súlyos pszichés és szociális következményekkel járhatnak. Az áldozatok könnyen depresszióssá válhatnak, szorongásos betegségben szenvedhetnek és akár stressz szindrómássá alakulhatnak. Sokan emiatt szereket szednek vagy rosszabb esetben akár öngyilkosak is lehetnek. Sokszor van olyan, hogy az elkövetők viselkedése az általuk átélt erőszakos helyzetek vagy traumák miatt van. Így ennek elkerülése érdekében fontos a szülők bevonása, felügyeletek fokozása, fegyelmezési módszerek bevezetése.

Legfontosabb az, hogy senkit sem szabad bántani, csúfolni, kibeszélni, kiközösíteni …, de mivel rengetegszer megtörténik, így létfontosságú, hogy mindenki merjen szólni társainak, szüleinek vagy tanárainak, mert ha nem lép közbe, súlyosabb dolgok is bekövetkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!