Bein Vivien 10.b osztály

2019.12.02. 14:25

Előttük az utódjuk – Pályaorientációs napon csináltak kedvet a szakmákhoz

November 21-én a zalaegerszegi Apáczai Művelődési Központban megrendezett pá­lya­választási kiállítás részeként pályaorientációs fórumbeszélgetésen képviselhettem iskolámat, a ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziumát és Szakközépiskoláját.

ZSZC Széchenyi István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Zalaegerszeg

Az érdeklődő általános iskolások a fodrászmesterségbe is beleláthattak ezen a napon Fotó: PU

A rendezvényen mint za­laegerszegi szakképzési intézményekben tanuló diákok beszélgettünk az általunk választott szakmákról, a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos tanulóknak adtunk tájékoztatást az iskolákban zajló képzésekről, szakokról és tapasztalatainkról, hiszen ők lesznek az utódaink az iskolapadban.

A beszélgetéseket felnőtt moderátor irányította, az általános iskolások interaktív részvételéért jutalmak is jártak. Különböző kérdéseket kaptunk: miért az adott szakmát választottuk, mi motivált, ki segített bennünket a pályaválasztással kapcsolatban.

Az érdeklődő általános iskolások a fodrászmesterségbe is beleláthattak ezen a napon Fotó: PU

Ezt követően a szakmabeli tevékenységekre tértünk rá, valamint a feladatok ellátásáról beszélgettünk. Igazán sokszínű volt a társaságunk, a turisztikától, vendéglátástól egészen az építőiparig, informatikáig különböző szakmákat tanuló fiatalok tényszerű, ám személyes tájékoztatását hallhatták az érdeklődők.

Szóba kerültek a szakmánkon belüli eszközök, amikkel dolgozunk, hogy milyen tantárgyakat tanulunk, vagy ezek közül melyik a kedvencünk. Elmondhattuk, hogyan zajlik a gyakorlati képzés, részt veszünk-e nyári gyakorlaton, vagy a szakmához kapcsolódóan milyen versenyeken próbálhatjuk ki magunkat.

A fórumbeszélgetés befejező részében a továbbtanulásról is szót ejtettünk, terítékre kerültek a jövőre vonatkozó terveink, és az iskola utáni elhelyezkedés lehetősége is. A középiskolások hasznos tippeket adtak arra vonatkozóan is, hogy a döntés előtt álló fiatalok miként mérlegeljenek pályaválasztásukkor, és tanácsoltuk, hogy elsősorban azt gondolják át, vajon melyik szakmában dolgoznának legszívesebben, mivel szeretnének felnőttként hosszú távon foglalkozni.

Örülök, hogy részt vehettem a fórumbeszélgetésen, s ezáltal megismertethettem a le­en­dő szakmámat a fiatalabbakkal, valamint segítséget adhattam a még tanácstalan diákoknak.

Én azért választottam a Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskolában a magasépítő technikus szakot, mert már kiskorom óta érdekelt az építészet, a rajz; kreatívnak és szorgalmasnak tartom magam. Szeretnék erről a szakmáról megtanulni mindent, a későbbiekben pedig sikeres lenni abban, amit szeretek. Érettségi utáni tervem, hogy a technikusi képzésen, majd szakirányú felsőoktatási intézményben tanulok tovább.

Célom, hogy minél több kapcsolatot szerezzek, többféle munkalehetőséget kipróbáljak, és azután helyezkedjek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!