Gecseg Veronika 10.C

2019.11.14. 07:00

A madárgyűrűzés ritka élményeiről

Már kiskoromban is szerettem figyelni a madarakat, csodáltam őket, hogy olyan szabadok és képesek repülni. Volt szerencsém madarak között felnőni, csibéket és kacsákat nevelni. Gyermekként megfigyeltem, hogy a kiskacsák mindennek képesek örülni; ha esik az eső, akkor annak, ha nem esik, akkor annak. Rájöttem, minden madárnak van saját személyisége: a cinege harcias, a királyka nyugodt.

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Gecseg Veronika az egyik szárnyas barátjával Fotó: Ady-iskola

Meghívást kaptam a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomásra kutatómunkát végezni, július 29. és augusztus 6. között.

Bódva terepmadarász-képző madárgyűrűző hely, ahol szinte teljesen nomád az életmód. Mi, táborozók a Bódva folyóban fürödtünk mindennap. Naponta főztünk, amit este a tábortűznél ettünk meg, közben a nap fogásairól beszélgettünk. A hangulat hihetetlenül jó volt, csak fájó szívvel tudtam hazamenni.

Gecseg Veronika az egyik szárnyas barátjával Fotó: Ady-iskola

A madárgyűrűzés kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A gyűrűs madaraktól adatokat gyűjtünk be többek között a vonulási útvonalról, a táplálkozási területekről, a pihenőterületekről, a költőterületekről, az egyes madárfajok állományainak változásáról. Ezek az információk segítenek közelebb jutni az egyik leglátványosabb természeti jelenséghez, a madárvonuláshoz.

Amikor szedésről beszélünk, a kifeszített hálósorokba belerepült madarakat szedjük ki a hálóból, reménykedve, hogy még nincs gyűrű a lábán, vagy ha van, akkor az segít a kutatásban. Külföldi gyűrűs madár esetén egyeztetünk azzal az egységgel, akik meg­gyűrűzték, akik előttünk megfogták. Gyűrűs verebet ritkán sikerül fogni, ha egyszer is hálóba keveredett, legközelebb elkerüli.

A kutatás alatt megtanultam néhány madár latin nevét, és tollazati bélyegekről kort határozni. Elsajátítottam a combos madarak kiszedését a hálóból, amit eddig más segítségével végeztem. Megfigyelhettem sok madarat, láthattam királykát és ökörszemet.

Megismerkedtem sok különleges emberrel, új barátságokat kötöttem. Már csak az is megérte. Jó érzés volt, amikor felnőtt hívott Bódvára, éppen engem, aki nem olyan tapasztalt, mint ők, és csupán csak 15 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!