Sárhida

2010.02.09. 19:09

Mi szem-szájnak ingere (fotókkal frissítve)

Két év szünet után a finom falatok és új ízek iránt érdeklődő falusi asszonyok ismételten egymásra találtak a sárhidai óvoda konyhájában február első szombatján.

Mázsa Ferenc

Kint hóvihar, míg bent a duruzsoló gáztűzhelyek mellett a Báthory-szakközépiskola szakoktatója, Horváth Mária irányításával 10 helybéli és 2 helyi kötődésű zalaegerszegi asszony sürgött-forgott.


Herczeg Józsefné (Magdi), mint a tanfolyam szervezője elmondta, már hosszabb ideje felmerült az igény arra, hogy ismét összejöjjenek az asszonyok, ám csak most tudtak csak időpontot egyeztetni a mesterszakáccsal, akinek vezetésével délután három és hat óra között egy nagyon tartalmas menüsor elkészítésére került sor. A leves most hiányzott a sorból, de készítettek talán még meleg előételnek is beillő almás rántott sajtot, míg második fogásként elkészült a szekszárdi sertésborda gombás galuskával valamint a gombástojással töltött sertésborda rizzsel. Az édesszájúak sem maradtak hoppon: kétféle desszert is készült, az egyik a málnás-joghurtos szelet volt valamint egy olasz édesség, a panna cotta. Nagy volt a lelkesedés a jövőre vonatkozóan, az asszonyok már megállapodtak a következő találkozó időpontjában is, mikor tovább gyarapítják konyhaművészeti ismereteiket.

 


ALMÁS RÁNTOTT SAJT

Hozzávalók: 30 dkg sajt, 30 dkg alma, 5 db tojás, 5 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj

Elkészítése: A sajtot leszeleteljük 0,5 cm vastagságra majd tojással megkenjük és hozzátesszük a meghámozott szeletelt almát. Lisztben, tojásban és morzsában forgatjuk (a tojásban és a morzsában kétszer kell megforgatni), majd bő olajban kisütjük.

BAKONYI SERTÉSSZELET GOMBÁS GALUSKÁVAL

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, vöröshagyma, só, pirospaprika, liszt, zsiradék.

Elkészítése: A húst felszeleteljük, rostjait lazítjuk, egyik felét lisztbe mártjuk és kevés zsírban elősütjük. Az elősütött hús zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd kiolvasztjuk, piros paprikát teszünk rá és vízzel felengedjük. Ráöntjük az elősütött húsra, sóval ízesítjük és kétharmadig készre pároljuk. Tejfölös habarással sűrítjük és jól kiforraljuk. Tálaláskor galuskával vagy rizzsel tálaljuk.

Gombás galuska

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 db tojás, 20 dkg gomba, só, zsiradék, vöröshagyma

Elkészítése: zsírban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük az apróra vágott gombát., majd sóval ízesítjük és készre sütjük. Ezt hozzáadjuk a kikevert galuska tésztához, azt galuskaszaggatóval szaggatva sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lezsírozzuk és tálaljuk.

PANNA COTTA (olasz édesség)

Hozzávalók: 0,50 l tejszín, 0,50 l tej, 12 dkg kristálycukor, 5 dkg zselatin

Elkészítése:
a tejet, tejszínt, cukrot, zselatint összeforraljuk és poharakba merjük, majd megdermesztjük. Tálalás előtt pár pillanatra forró vízbe mártjuk és tálra öntjük, majd öntettel leöntjük.

Öntet: 2 dl vörösborban felfőzzük 1 citrom héját és 1 narancs héját vékony metéltre vágva. Lehűtjük és hozzákeverünk 1 kis üveg ribizli lekvárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!