Rendőrségi

2010.12.09. 18:38

Móri per: Weiszdorn életfogytiglant kapott

Az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki Weiszdorn Róbert vádlott a móri per tárgyalásán csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán, amely végül az ügyészi indítványnak helyt adva életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat.

MTI

Az ítélet: életfogytiglan

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Weiszdorn Róbertet csütörtökön jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla a 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt; a férfi 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.
A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helyt adott az ügyészi indítványnak és 10 évvel megemelte a feltételes szabadlábra bocsáthatóság időtartamát, ugyanakkor nem ítélte tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a vádlottat, ahogy azt a vádhatóság képviselője elsődlegesen kérte. 
A táblabíróság előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Weiszdorn Róbertet.

 

Weiszdorn Róbert az előzetes letartóztatásban öngyilkosságot elkövető társa, Nagy László nevében is bocsánatot kért a 2002-ben elkövetett móri bankrablás nyolc halálos áldozatának hozzátartozóitól, valamint a saját családjától. Hangsúlyozta: ő nem követett el emberölést, nem gyilkolt meg senkit. 
A perben a déli órákban hirdet ítéletet a táblabíróság.
Weiszdorn Róbertet korábban nem jogerősen társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Fejér Megyei Bíróság.
A perbeszédek során a védő határozott idejű szabadságvesztést indítványozott, az ügyész azonban súlyosbítást, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért a vádlottra.
A 2008 decemberében született elsőfokú ítéletben életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki a bíróság a vádlottra, de a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből nem zárta ki, annak legkorábbi időpontját 30 évben határozta meg.

 



A nem jogerős ítélet szerint Weiszdorn volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésében, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd - magát biztonsági őrnek kiadva - a pénzintézet ajtajához állt és elküldte az érkező ügyfeleket.
A bankrablás során alig több mint 7 millió forintnak megfelelő pénzt - forintot és valutát - zsákmányoltak a tettesek.
A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében korábban Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság, társaként Hajdú Lászlót hozták összefüggésbe a bűncselekménnyel. Kaiser Ede perújítási eljárását, illetve Hajdú László más, Kaiser Edével együtt elkövetett rablások miatt indult eljárását szintén a móri pert tárgyaló tanács tárgyalja másodfokon.

Laptársunk, a Fejér Megyei Hírlap dossziéja a móri bankrablásról!

 

OLDALTÖRÉS: A móri ügy a bíróság előtt - KRONOLÓGIA

 

 

 

A móri ügy a bíróság előtt - KRONOLÓGIA

2002. május 9. - Magyarország eddigi legvéresebb bankrablását követték el Móron, az Erste Bank helyi fiókjában. Két fegyveres összesen nyolc embert gyilkolt meg, közülük hatan a helyszínen, ketten később a kórházban haltak meg.
2002. május 13. - Feladta magát a rendőrség által a rablógyilkossággal összefüggésbe hozott Horváth Szilárd, s megkezdte egy korábbi, 8 hónapos büntetésének letöltését. 21-én a rendőrség bejelentette, hogy a bankban rögzített DNS-nyomok nem egyeznek a Horváth Szilárdtól vett mintával.
2002. július 22. - A rendőrség speciális szolgálata elfogta K. Edét és H. Lászlót, akiket meggyanúsítottak a móri rablás elkövetésével. 26-án kiderült, hogy a bankrablás helyszínén rögzített DNS-minta nem azonos az időközben előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól levett mintával.

2004. május 20. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot Kaiser Ede és Hajdú László ellen.
2004. december 23. - A Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében Kaiser Edét (korábban K. Ede) tényleges életfogytiglanra ítélte a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt. A bíróság egyedül Kaiser Ede bűnösségét mondta ki többszörös emberölésben. A másodrendű vádlott, Hajdú László (korábban H. László) a Kaiserrel közösen elkövetett fegyveres rablások miatt tizenöt év fegyházat kapott. A harmadrendű vádlott, a büntetett előéletű Kiglics Attila az eljárásban két fegyveres rablás miatt három évet kapott.

2005. október 25. - A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson jogerőre emelte a Kaiser Edére első fokon kiszabott tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, ugyanakkor hatályon kívül helyezte Hajdú László vonatkozásában az első fokú ítéletet, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot.

2007. február 19. - A rendőrség őrizetbe vette a 2003. évi veszprémi postásgyilkossággal "kapcsolatba hozható" N. L.-t és társát, W. R.-t. A két férfit meggyanúsították a móri vérengzéssel is. Szakértői vélemény szerint az előzetes letartóztatásba helyezett N. L. lakásán talált Scorpio típusú géppisztoly megegyezett azzal, amellyel Móron kivégezték a bank alkalmazottait és ügyfeleit. Emellett a lefoglalt pisztoly is megegyezett azzal a fegyverrel, amivel a bank biztonsági őrét lelőtték. Kaiser Ede ügyvédje perújítási indítványt nyújtott be.
2007. május 18. - A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás harmadik gyanúsítottját, S. Zoltánt, aki a gyanú szerint maroklőfegyvert és sorozatlövőt adott el a bankrablással gyanúsított N. Lászlónak. S. Zoltán a bűntett idején rendőrként szolgált.
2007. július 13. - Cellájában öngyilkos lett a móri mészárlás egyik gyanúsítottja, N. László, akit több, postások elleni rablótámadással és egy gyilkossággal is gyanúsítottak.
2007. december 20. - Miután a rendőrség vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda ismertette a bankrablás miatt indult eljárások eredményét. Eszerint a móri bankfiók kirablása az azóta öngyilkosságot elkövető N. László ötlete volt, és a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy ő mészárolta le a bankfiókban a nyolc embert, a móri bűncselekményben társa volt W. Róbert.

2008. április 2. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot a Fejér Megyei Bíróságra W. Róbert ellen a móri bankfiókban történt mészárlás ügyében. A főügyészség a férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel- és lőszerrel való visszaélés bűntettével vádolta.
2008. április 14. - A Hajdúék elleni megismételt eljárás tárgyalására a Fővárosi Bíróság elé tanúként behozott W. Róbert kijelentette: Hajdúéknak semmi köze a móri ügyhöz.
2008. április 26. - A Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el a móri vérengzés miatt jogerős életfogytiglani büntetését töltő Kaiser Ede ügyében. A perújítást az indokolta, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt. 28-án a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy a Hajdú elleni perben a móri vádpontot elkülöníti a többitől és felfüggeszti a peres eljárást, amíg Kaiser Ede perújítási eljárásában nem születik döntés. A végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett, emiatt az Fővárosi Bíróság a Fővárosi Ítélőtáblára terjesztette fel az ügyet, ahol döntenek majd a móri vádpont elkülönítése, illetve felfüggesztése ügyében.
2008. május 28. - Első fokon hét év fegyházbüntetésre ítélte a tatabányai bíróság S. Zoltánt. Ő adott el 2001 nyarán két géppisztolyt és három pisztolyt N. Lászlónak, aki a fegyvereket a móri bankfiók kirablásánál használta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy S. Zoltán a cselekmény elkövetésekor rendőr volt.
2008. június 9-10. - Székesfehérvárott a Fejér Megyei Bíróságon a móri bankrablás ügyében lezajlott büntetőper egyedüli vádlottja a 35 éves Weiszdorn Róbert (korábban W.R.) volt, mivel a gyanúsított Nagy László (korábban N. László) 2007. július 14-én öngyilkos lett. Weiszdorn ellen a vád előre kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés volt. A vádlott csak részben ismerte el a bűnösségét, mert - mint mondta - ott volt ugyan a bankrablás színhelyén, részt vett a rablásban, de emberélet kioltásához nincs köze. A bíróság a tárgyalást a tanúk meghallgatása után 2008. szeptember elejére elnapolta.
2008. szeptember 24. - A Fővárosi Bíróság az áprilisban elrendelt perújítási tárgyalás első napján félbeszakította Kaiser Ede jogerősen kiszabott, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésének végrehajtását. A férfit ugyanakkor előzetes letartóztatásba helyezte az elsőfokú ítélet kihirdetéséig.
2008. október 22. - A Fővárosi Bíróság első fokon 17 év fegyházbüntetésre ítélte Hajdú Lászlót emberölési kísérlet, három rablás, egy súlyos testi sértés kísérlete, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és közokirat-hamisítások miatt, de a Fővárosi Ítélőtábla határozata alapján felmentette a 2002-es móri bűncselekménnyel kapcsolatos vádpont alól.
2008. december 18. - Székesfehérvárott a Fejér Megyei Bíróság első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Weiszdorn Róbertet, a 2002. május 9-i móri fegyveres bankrablás vádlottját. A bíróság Weiszdornt bűnösnek találta társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében.

2009. június 24. - Nem jogerősen két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi bíróság Kaiser Edét egy ausztriai pénzváltó kifosztása miatt. A bűncselekmény elkövetését korábban azért ismerte be a vádlott, hogy igazolja: nem a móri bankrablásból, hanem ebből a lopásból volt pénze 2002 májusában.
2009. november 6. - A Fővárosi Bíróság perújítási eljárásban hozott első fokú ítéletében kimondta, hogy Kaiser Ede nem bűnös a 2002-ben elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásban, ugyanakkor a vádlottat 18 év szabadságvesztésre ítélte tucatnyi más bűncselekmény miatt.

2010. november 16.  - Megkezdődött Weiszdorn Róbert büntetőperének másodfokú tárgyalása, november 25-én a védő határozott idejű szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
2010. december 2. - Az ügyész a 17 éves szabadságvesztés súlyosbítását, az ügyvéd elsődlegesen új eljárást, másodlagosan enyhítést kért a móri bankrablással korábban megvádolt Hajdú László ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!