Rendőrségi

2011.02.16. 18:26

Keszthelyi dráma: késes bosszú és féltékenység

Előre kitervelten, késsel tört barátnője életére az a férfi, akit szerdán a megyei bíróság dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa emberölés kísérletéért nyolc év fegyházra ítélt.

Arany Gábor

Éberlein Zoltán (39) ily módon akarta megbosszulni, hogy a nő szakított vele. Tavaly január 26-án reggel késsel a kezében betört barátnője keszthelyi lakásába.  Először az útjába kerülő férfit  vélt vetélytársát, Szilvia előző élettársát , Árpádot akarta megszúrni, de nem sikerült. Dulakodás alakult ki közöttük, közben próbált Szilviára támadni, ám végül Éberlein megfutamodott. Pár perccel később viszont telefonon higgadtan  közölte a nővel, nem tesz le róla, hogy megölje. Fenyegetését egyéb módon is nyomatékosította: véres zsebkendővel, használt borotvával üzent.
Mint dr. Gergye Tamás bíró a közel másfél órás indoklás kezdetén rámutatott,  a férfi párkapcsolatait kötődési problémák, kiegyensúlyozatlanság, feszültségkerülés, elégtelen indulatkezelés jellemezték. Ezek visszatérő alkalmazkodási zavarokhoz vezettek. Mindez azonban nem korlátozta az átlagosnál intelligensebb férfi beszámítási képességét.

Éberlein túl váláson és sikertelen  viharosan lezárult, két esetben rongálás, illetve zaklatás miatt büntetőeljárásig jutott  párkapcsolatokon, 2009 márciusában ismerkedett meg   Szilviával az interneten.  A keszthelyi kötődésű, de a fővárosban élő nő nyáron kiköltözött az akkor Angliában dolgozó férfihoz. Hamarosan azzal szembesült, amivel a korábbi kedvesek is: Éberlein féltékeny, uralkodó és alkoholizáló. Emiatt Szilvia októberben hazaszökött.  A férfi nem adta fel, fenyegető üzenetekkel, telefonokkal próbálta megfélemlíteni a nőt, majd hazatérve jó arcát mutatta a békülés reményében. Rendeződni látszott kapcsolatuk és szóba került, hogy újra Angliában folytatják közös életüket.

Erre is készülve Szilvia Keszthelyre utazott korábbi párjával közös lakásukban összepakolni. Itt jutott arra a döntésre, mégis szakít Éberleinnel, amit telefonon közölt vele. Emiatt a férfi elhatározta, megöli és magával is végez. Erről beszámolt telefonon barátjának és több olyan üzenetet is küldött neki, ami nem hagyott kétséget szándéka felől. Ezért utazott éjjel Keszthelyre és tört be a lakásba, ahol ott találta Árpádot is.

Bár a helyszínen nem maradt nyoma a dulakodásnak, Árpád karján is csak kisebb horzsolás jelezte az összecsapást, de amikor pár perccel később a rendőröknek beszámoltak az átélt támadásról, elmondásuk hitelessége iránt nem merült fel kétség. Annál is inkább, mert addigra már Éberlein barátja értesítette a rendőrséget, hogy gyilkosság van készülőben, csak nem tudta megmondani, hol bukkanhat fel a barátja.  Akinek szavait Éberlein a tárgyaláson egyébként igyekezett hitelteleníteni, a háttérben rendezetlen anyagi vitájukat sejtetve. A fenyegetéseket meg csak buta üzeneteknek minősítette, viselkedését pedig az évek során felhalmozott kudarcoknak tulajdonította. A férfi tagadta, hogy kedvese életére tört, sőt, állította, az ajtóban őt érte támadás, amikor beszélni akart Szilviával.

A bíróság azonban bizonyítottnak találta a több emberen elkövetett emberölés kísérletét, mégpedig a nő esetében előre kitervelt minősítéssel súlyosbítva.

Az ítélet nem jogerős, mert felmentése érdekében Éberlein Zoltán fellebbezett.



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre:

Keszthelyi dráma: bejelentette, hogy megöli a nőt és öngyilkos lesz

Keszthelyi dráma: szakítás után késes dühroham

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!