Rendőrségi

2011.02.15. 19:41

Jogerősen elítélték a városi honlap üzemeltetéséért felelős személyt

Folytatólagosan elkövetett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétségében mondta ki a közelmúltban bűnösnek a zalaegerszegi városi bíróság Kósa Róbertet, aki Lenti város honlapjának üzemeltetéséért is felel.

Gyuricza Ferenc

Az ítélet jogerős, mivel azt senki nem fellebbezte meg.
Mindez olvasói jelzés alapján jutott tudomásunkra. A birtokunkba került ítélet indoklása szerint Kósa Róbert jogosulatlanul hatolt be internetes oldalak adminisztrációs felületére, ezért őt a bíróság három évre próbára bocsátotta. Úgy tudjuk, a tárgyalás során olyan vádak is érték őt, miszerint az általa behatolt oldalak felületét átállította, átszerkesztette, illetve elérhetőségüket meggátolta. A bíróság mindezt nem látta bizonyítottnak, ezért utóbbiak miatt nem ítélték el, ám a hackerkedés büntetőjogi kategóriáját így is kimerítette.

A Zala Megyei Bíróság sajtószóvivője, dr. Beznicza Árpád érdeklődésünkre a konkrét ügyről személyes adatokra való hivatkozással nem adott tájékoztatást. Általánosságban annyit azonban elmondott, hogy a próbára bocsátás tulajdonképpen a büntetés kiszabásának elhalasztását jelenti. Mindez azért történhetett így, mert az ügyben eljáró bíró úgy vélte, ez is elegendő ahhoz, hogy a vádlottat távol tartsa a további bűncselekményektől. A próbaidő elteltével az elkövető büntethetősége ezen bűncselekmény miatt megszűnik.

Kérdésünkre dr. Beznicza Árpád azt is hozzátette: a próbára bocsátás nem jelent büntetett előéletet, illetve bármilyen korlátozást az elkövetőre nézve. Azt is kérdeztük, hogy mindez köztörvényes bűntettnek számít-e - olvasónk fogalmazott így -, erre a sajtószóvivő annyit mondott: ilyen jogszabályi fogalom nem létezik, ám ha valaki olyan törvénybe ütköző cselekedetet követ el, amely hivatalból is üldözendő, akkor a köznapi szóhasználatban elfogadható ez a megnevezés.

Lenti város polgármestere, Horváth László az ügy kapcsán kérdésünkre annyit mondott, hogy Kósa Róbert nem áll közvetlen jogviszonyban az önkormányzattal, ezért a városi honlapot üzemeltető Lenti Gyógyfürdő Kft.-hez irányított bennünket. Annak marketingvezetője, a www.lenti.hu honlap felelős szerkesztője, Csuka Zoltán szerint Kósa Róbert a honlap tartalmi szerkesztésével nem foglalkozik, az ő feladata a hírek feltöltése és fotók készítése. Ezért a személyét érintő bírósági ítéletet, ami Csuka Zoltán szerint nem jelenlegi munkájával kapcsolatban született, kommentálni nem kívánta. Megkérdeztük Kósa Róbertet is, ő elzárkózott a nyilatkozattól.

Független szakértők viszont úgy látják, igencsak aggályos, ha bizalmas adatokat kezelő személyt a bíróság számítástechnikai rendszer elleni vétség miatt ítélt el. A népszerű gyümölcs-tárhelyeket üzemeltető Lanten Bt. munkatársa, Lakos Gergely elmondta: az emberek többsége általában minden esetben, így az elektronikus levelezésénél, web-áruházas szolgáltatásnál, de akár a banki ügyintézésnél is ugyanazokat a kódokat használja, ezért van veszélye annak, ha azok illetéktelen vagy megbízhatatlan személy tudomására jutnak. Úgy véli - de ezt mások is elmondták - célszerű lenne, hogy mindazok, akik kapcsolatba kerültek a városi honlappal, elővigyázatosságból megváltoztatnák az összes kódjukat. Ennek egyébként a felhasználókra nézve semmilyen költségvonzata nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!