Rendőrségi

2011.12.09. 18:21

Hogyan is történt? Igazoltatáskor csontok törtek, dobhártya repedt

Dobhártyája repedt, illetve a felső állcsontja és a szemgödörcsontja is törött annak a férfinak, aki mindezt állítása szerint rendőri intézkedéskor szenvedte el. Az ügyben büntetőeljárás indult, amelyben az első tárgyalást pénteken tartották meg a megyei bíróságon.

Arany Gábor

A nyomozó ügyészség által vádiratba foglalt események szerint ez év január 7-én délután a Nagykanizsa melletti Szentgyörgyvári-hegyen figyelt fel a háromfős gépkocsizó rendőrjárőr K. János Lada Samarájára.

Mivel Zoltán Szabolcs (30) zászlós ismerte a férfit, tudta, nincs vezetői engedélye, ezért megkülönböztető fény-, hangjelzést használva utána eredtek. Hiába szólították fel azonban hangosbeszélőn a megállásra, csak akkor tudták utolérni, amikor a Lada a földúton elakadt, vezetője kiszállt. Zoltán Szabolcs lépett oda a  mint később kiderült, közepes fokban ittas  férfihez, akit  a vádirat szerint  fülön ütött tenyérrel, majd kollégájával földre döntötték, megbilincselték. Zoltán Szabolcs többször ököllel K. János arcába csapott, fejét a fagyott földbe verte. Ennek szemtanúja volt a harmadik rendőr is, de az intézkedésben nem vett részt. K. Jánost ezután előállították a kapitányságra, onnan a kórházba vitték, súlyos sérülései miatt a traumatológián kezelték öt napig.

Pénteken, amikor erre dr. Seruga Teodóra bíró rákérdezett, Zoltán Szabolcs tagadta bűnösségét. Vallomása szerint a férfi támadólag lépett fel, az intézkedésnek ellenállt, ezért vitték földre. Míg kollégája a hátára térdelt és igyekezett megbilincselni az ellenkező, magát ide-oda csapkodó férfit, ő a tarkójára térdelt. Eközben sérülhetett meg a jeges földtől, illetve az ott lévő kövektől az arca, mert más módon nem bántalmazták. Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a férfi jobb oldali dobhártyája mitől szakadt be.

Erre a szakértő egyébként azt írta, a hallójáratban hirtelen fellépő nyomásnövekedés, a feltorlódó levegő okozhatta.

Pénteken meghallgatták Zoltán Szabolcs két járőrtársát. A bilincselésben közreműködő kolléga állította, ő lépett elsőként K. Jánoshoz, s tagadta a bántalmazást. A sérülések keletkezéséről magyarázata egybecsengett Zoltán Szabolcséval. A harmadik rendőr arra hivatkozott, kollégái háttal voltak neki intézkedés közben, ő egyébként is a két gépkocsi között állt, illetve elment az alkoholszondáért, ezért nem látott minden mozzanatot, de amikor szemtanúja volt az eseményeknek, nem történt bántalmazás.

A tárgyaláson megkérdezett más rendőrtanútól elhangzott, bilincseléskor előfordultak már kéz- és gerincsérülések, de az arc csontjainak törése nem, ha ez mégis megesett, akkor az intézkedés szakszerűsége megkérdőjelezhető.

A sértett verzióját pénteken a bíróság nem hallhatta, mert K. Jánost az idézéssel nem sikerült elérni, így elrendelték körözését.

A tárgyalást márciusra elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!