Rendőrségi

2009.12.04. 07:27

Harcsára fájt a foguk az orvhorgászoknak

Tucatnyi kétméteres harcsát gereblyézett össze szerda este két orvhorgász a Balatonon. Nem jártak sikerrel; egyikük a vízirendőrt is megtámadta, de a végén bilincs kattant a csuklóján.

Kerkai Attila

- Szerdán este a keszthelyi halőrrel voltunk szolgálatban, amikor a balatongyöröki partnál feltűnt egy gyanús vitorlás - idézte fel a történteket Hetényi Tamás.

- Világítása nem volt - folytatta a keszthelyi vízirendészeti őrs parancsnoka -, s igencsak furcsán mozgott a nád mentén. Éjjellátó távcsővel figyeltük, míg partot nem ért egy magánkikötőben. Gyorsan kiderült, hogy a vitorlázó személyzetének vaj van a fején, hiszen amikor találkoztunk velük, éppen egy 50-60 kilogrammos hatalmas, 2,1 méteres harcsát toltak talicskában egyikük Petőfi utcai háza felé. Természetesen indultunk a hajó felé. Iszonyatos látvány fogadott bennünket, a vitorlás tocsogott a vértől, minden részén kapitális harcsák feküdtek. Bementünk a kajütbe, kértem a horgászengedélyeket, ám a vitorlás tulajdonosa nem akarta odaadni, mondván: a fogásokat be akarja írni a naplóba. Közöltem vele, hogy ezt már nem teheti, és újra kértem a papírokat. Erre bevadult, üvöltött, hogy takarodjak a hajójáról, ott semmi keresnivalóm. Lökdösni kezdett, de elcsúszott a halakon. Nem adta fel, miután felkelt, felém rugdosott, szerencsére sikertelenül. Birkózás lett a dologból, ledöntöttem, meg akartam bilincselni, de nem tudtam. Sikerült kivonszolni a kijáratig, ahol a halőrrel együtt megbilincseltük. A társa, egy negyvenöt év körüli férfi nem avatkozott bele a dologba, békésen várakozott.

A főhadnagy értesítette a rendőrség bűnügyi osztályát. Lefoglalták a halakat, a tizenkét darab kapitális harcsát a Balatoni Halászati Zrt. keszthelyi telepére szállították, ahol kiderült: az összsúlyuk 333 kilogramm, az összértékük pedig 541 ezer forint. A rendőrök házkutatást is tartottak, lefoglaltak közel két kilométernyi hálót, s több, az esetnél is használt hármas horoggal felszerelt horgászbotot.

- Az elkövetők tilosban, s tiltott módszerrel, úgynevezett gereblyézéssel dolgoztak, ami állatkínzásnak számít. A zsákmány nagyságát tekintve ritka, hogy így el lehet kapni egy halrajt, a két férfinek tehát jó fogása volt. De szerencsére nem csak nekik, hanem nekünk is - tette hozzá Hetényi Tamás, akitől megtudtuk: a két férfival szemben lopás és állatkínzás miatt indul eljárás, az idősebbnek pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt is felelnie kell.

 

Nézze meg az RTL Klub videóját az esetről! Klikk ide!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!