Rendőrségi

2011.02.17. 14:32

Elítélték a Hégető Honorka riporter halálát okozó autóst

Három év hat hónapi börtönre ítélte nem jogerősen a Veszprém Városi Bíróság halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt azt a 30 éves férfit, aki tíz évvel ezelőtt az RTL Klub Televízió riporterének, Hégető Honorkának a halálát okozta; ők ketten ültek abban a személykocsiban, amellyel a férfi Alsóörs határában egy betonfalnak hajtott.

MTI

Az ítéletről Meződi János, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke tájékoztatatta csütörtökön az MTI-t.

A Veszprém Városi Bíróság az autót ittasan vezető D. Gáspárt mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is, nyolc évre pedig a járművek vezetésétől, valamint meg kell fizetnie négymillió forint bűnügyi költséget - mondta az elnök.
   
A bírósági tényállás szerint D. Gáspár 2001. július 3-án kora reggel közepesen ittas állapotban, vezetői engedély nélkül ült autóba, s az Alsóörs és Paloznak közötti mellékúton - figyelmen kívül hagyva a 30 kilométeres korlátozó táblát - nagy sebességgel hajtott a személykocsival, majd egy kanyarban a betonozott partoldalnak és egy villanyoszlopnak ütközött.
   
Utasa, a 30 éves Hégető Honorka a kórházba szállítása után életét vesztette, D. Gáspár könnyebb sérüléseket szenvedett.
   
A fiatalember később távozott az országból Brazíliába, de a távollétében a veszprémi bíróság négy évi börtönbüntetésre ítélte. Ezt az ítéletet a székesfehérvári bíróság később hatályon kívül helyezte - mondta Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság büntetőkollégiumának vezetője korábban az MTI-nek. A férfit január közepén hozták haza Brazíliából, és azonnal előzetes letartóztatásba helyezték Veszprémben.
   
Meződi János csütörtökön az MTI-t tájékoztatta arról is, hogy D. Gáspárt Brazíliában hosszabb ideje már fogva tartotta a hatóság, s az előzetes letartóztatásban töltött időt a bíróság beszámítja a büntetésbe. Közlése szerint az ügyész súlyosbításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a most meghozott ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!