Rendőrségi

2012.02.16. 12:35

Családi perpatvarban halt meg az al-Kaida vezető

Testvérviszályban megölték csütörtökön az al-Kaida jemeni szárnyának egyik vezetőjét, s a gyilkosság után történt leszámolásban 17-en vesztették életüket - közölték jemeni biztonsági tisztségviselők és helyi törzsi vezetők.

zaol.hu

Tárik ad-Dahabot az El-Beida tartománybeli El-Manászih településen ölték meg otthonában. A családi perpatvarban saját féltestvére, Hizam végzett vele más családtagokkal együtt. Ezután Hizam híveivel együtt elmenekült a helyszínről, és egy másik házban keresett menedéket, míg Tárik hívei üldözőbe vették őket, s felrobbantották az épületet. Az incidensben Hizam is meghalt.

Tárik ad-Dahab egy befolyásos, két évvel ezelőtt elhunyt jemeni törzsi vezető egyik fia volt, illetve sógora Anvar al-Avlaki amerikai születésű radikális imámnak, aki tavaly halt meg egy amerikai dróntámadásban. Az apa halála után a négy ad-Dahab fivér között utódlási harc robbant ki, s politikai nézeteltérések is terhelték a testvérviszályt. Tárik és Nabíl az al-Kaida mellé állt, Hizam viszont Ali Abdalláh Száleh leköszönő elnök híve volt, míg a legidősebb testvér, a törzs élére került Madzsid az ellenzéki pártokat támogatta.

Január közepén a Tárik által vezetett csoport foglalta el a Szanaától 170 kilométerre délkeletre lévő Rada városát. Tíz nappal később az iszlamista fegyveresek kivonultak a városból, cserébe a kormány vállalta, hogy a saría (az iszlám jog) alapján fogják kormányozni a települést, és szabadon bocsátanak bebörtönzött radikális iszlamistákat. Ehelyett viszont a Köztársasági Gárda vonult be a városba.

Rada elfoglalása fokozta azokat az aggodalmakat, hogy az Ali Abdalláh Száleh elleni tüntetések és hatalmi harcok közepette az al-Kaida megvetheti lábát a vörös-tengeri olajszállítási útvonalak közelében. A szervezet eddig főleg az Arab-tenger partján lévő Abján tartományban volt jelen, ahol több várost elfoglalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!