Rendőrségi

2017.07.10. 18:40

Szervezetten Nyugatra tartottak

NAGYKANIZSA Honfitársai Nyugat-Európába csempészését szervezte meg egy koszovói férfi, nemrég emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

A migrációs válságban rejlő lehetőségeket ismerte fel az a férfi, aki 2014 decemberében honfitársa segítségével kezdte megszervezni a hazánkba illegálisan érkező koszovóiak Nyugat-Európába juttatását. A szükséges anyagiakat ő biztosította, Magyarországon élő társa feladata volt a Nyugatra tartó migránsok felkutatása, beszervezése, pihentetése, a továbbutazásuk megszervezése.

Az első fuvart 2014. december 30-án bonyolították le. A koszovói férfi és magyar élettársa Debrecenben vette föl a hattagú koszovói családot és 2500 euró ellenében egy szlovén rendszámú furgonnal Passauba szállították őket. Pár nappal később három fuvart bonyolítottak le, és újabb tucatnyi koszovóit juttattak ki Németországba. Összesen 8500 eurót kértek a fuvarokért.

A lehetőség híre hamar elterjedt és az embercsempészetet finanszírozó koszovói férfi svájci telefonszáma ismertté vált a Nyugatra tartó koszovóiak között. Olyan sokan akarták igénybe venni közreműködését, hogy meg kellett oldani az elszállásolásukat Budapesten. Megállapodást kötöttek egy szállodával, hogy fejenként és éjszakánként 15 eurót fizetnek a vendégek után, s ehhez előlegként ezer eurót átadtak. Ezt követően mindenkit ideirányított a koszovói csempész.

A következő egy hónapban tucatnyi fuvart bonyolítottak le. Ehhez sofőröket kellett beszervezni, így kerültek velük kapcsolatba magyar férfiak, akik vállalták a gépkocsik kibérlését, vezetését, hogy a koszovói migránsok elérhessék úti céljukat. A fuvaroknak nem volt pontos tarifája, a migránsok 500-740 eurót fizettek fejenként. Az utazást többször előfutó autóval biztosították, hogy a rendőri ellenőrzésről a mögöttük kilométerekkel érkező kisbusz vezetőjét értesíthessék.

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit közölte, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség a koszovói férfi irányította csoport tíz tagja ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!