Rendőrségi

2017.07.26. 13:55

Közel kétezer sportolóra vigyáznak a FINA alatt a rendőrök

Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményén, a 17. FINA világbajnokságon több mint 180 ország mintegy kétezer sportolója küzd az érmekért és a helyezésekért. A versenyek biztonságának megteremtésében a rendőrség is közreműködik.

Budapesten műugrásban, szinkronúszásban, vízilabdában, úszásban és óriás toronyugrásban mérik össze tudásukat a világ legjobbjai. Az utolsó döntőket július 30-án rendezik.

Fotó: Sebestyén Jenő

– Alapelv, hogy a helyszínparancsnok éljen együtt a rendezvénnyel. Reggelente személyre szabott eligazítással kezdjük a szolgálatot, majd végigjárom az összes beléptetési pontot – ismertette a tennivalókat Kutsera-Juhász Bettina őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság köz­rendvédelmi főosztálya központi gépkocsizó és járőrszolgálati osztályának vezetője a Városligetben. – A beléptetési pontokon bombakutató képzettségű rendőrök dolgoznak, a kapukon kívül gyalogos, kerékpáros, lovas, robogós és gépkocsizó járőrök vigyáznak a rendre. A helyszíni irányítás központjaiban a kamerák képeit figyelő bűnügyes munkatársak azonnal mozgósítják a legközelebbi kollégát, ha beavatkozást igénylő helyzetet látnak. Járőreink többször láttak meg lehúzva felejtett ablakú autókat. Ilyenkor a polgárőrök segítségével a tulajdonosok megérkezéséig vigyázunk értékeikre.

– Arra törekszünk, hogy a protokoll a lehető legkisebb fennakadást okozza – mondta Papi Gergely alezredes, a BRFK közrendvédelmi főosztálya metró rendőrségi osztályának vezetője a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál. – Naponta más helyszínen látom el a parancsnoki teendőket, mindenhol nyugalom jellemző. Sok, idegen nyelvet beszélő kollégánk lát el szolgálatot, ők a hozzájuk forduló külföldiek útbaigazításában, problémáik megoldásában is segédkeznek.

A nyíltvízi úszók számainak helyet adó Balatonfüreden július 21-én véget értek a versenyek.

–  Július 10-én kezdtük a biztosítást – mondta Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Már tavaly úgy ütemeztük a hajófelújításokat és vizsgáztatásokat, hogy minden készen álljon a világbajnokság idejére. A versenyhelyszín öblében hajózási zárlatot rendeltünk el, az itt horgonyzó járművek elszállítására időben felhívtuk a tulajdonosok figyelmét. A szervezőbizottságnak minden reggel át kellett adni a pályát, aminek a versenykiírásnak megfelelő állapota a mi felelősségünk volt. Minden hajnalban újra kellett építeni és a távokat is újra ki kellett mérni. Folyamatosan figyeltük az úszók mozgását. Ha valaki annyira kihajtotta magát, hogy szétesett a mozgása a megerőltetéstől vagy a tűző napsütéstől és segítségre volt szüksége, azonnal biztonságba helyeztük. Ugyanígy hajókra gyűjtöttük azokat is, akiknek nem sikerült szintidőn belül teljesíteni a távot.

– Nem csak a verseny helyszínén, de a Balaton egész területén folyamatosan ügyelnünk kellett a biztonságra – vette át a szót Piros Attila dandártábornok, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. – A drávai hajósok közül 12 rendőr látott el szolgálatot a versenyek idején a Balatonon. A hőség minden szolgálatot ellátót megvisel, munkatársaimnak extrém időjárási körülmények között kellett helytállniuk. A vízen kb. 10 ˚C fokkal magasabb hőmérséklettel kell számolni a parton mérthez képest, és a versenyek első napjaiban 40-50 km/órás széllel is meg kellett küzdeni. A Veszprém megyei kollégákkal kiváló az együttműködés, közös cél volt, hogy a világbajnokság biztonságos és sikeres legyen. A szolgálat megtervezésekor mindent annak rendeltünk alá, hogy veszélyhelyzet esetén mindig legyen olyan rendőr a közelben, aki másodpercek alatt be tud avatkozni. Ilyenkor az a követelmény, hogy egy ugrással, egy karcsapással a bajbajutott segítségére siethessünk.

– Balatonfüred teljes területén nyugodt hangulat volt jellemző. A városba érkezők nagy száma és a megnövekedett rendőrségi feladatok ellenére is jó volt a közbiztonság. Egyetlen gépjárműfeltörésről vagy betörésről sem érkezett bejelentés a versenyek ideje alatt – összegezte a tapasztalatokat Tarcsa Csaba dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. – Több mint száz, a megye összes kapitányságáról érkező kollégát szállásoltunk el a Csopaki Továbbképző és Módszertani Központban, hogy szükség esetén perceken belül a helyszínre tudjanak sietni. Komárom-Esztergom Megyéből és a Készenléti Rendőrségtől bombakereső kutyák érkeztek. A sportolók lakhelyéül szolgáló szállodákban bűnügyi szolgálatunk napi 24 órában ügyelt a biztonságra. A közlekedés irányítása során a rugalmasságra törekedtünk. A 71-es főút forgalmát folyamatosan figyeltük, ha torlódás alakult ki, motoros járőreink azonnal gondoskodtak megszüntetéséről. Kollégáink folyamatosan tájékoztatták egymást a szabad parkolóhelyekről, és a legközelebbihez irányították a megállni szándékozókat. Felmértük, hogy rendőri szempontból miben lehet más az idősebb korosztály számára kiírt FINA Masters világbajnokság, melynek balatonfüredi versenyszámait augusztus 10. és 12. között rendezik meg. Az elmúlt időszak tapasztalatait hasznosítjuk majd e rendezvény ideje alatt is.

Kutlán Edina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!