Rendőrségi

2012.04.25. 18:04

Százmilliós csalás miatt ítéltek börtönre egy balatonboglári férfit

Titokzatos, busás haszonnal kecsegtető befektetések ígéretével százmillió forintnál többet csalt ki áldozataitól az a férfi, akit szerdán hét év börtönre ítélt az egerszegi törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa.

Arany Gábor

A zenetanár végzettségű balatonboglári Nyikos Csabát (36) már többször ítélték el csalásokért. A most első fokon befejeződött perben azért marasztalták el, mert 2006 szeptemberétől rendszeresen pénzt vett át ismerősétől azzal az ígérettel, hogy dupla haszonnal adja vissza. Azt állította, hogy a befektetést önmagát felfedni nem kívánó társaság kezeli. Ezt áldozata, Sz. Árpád annyira elhitte, hogy amikor saját pénzből már nem tudott fizetni, csendestársként bevonta Cs. Zoltánt. Nyikos Csaba folyamatosan kapta a pénzt bankszámlájára, ahonnan azonnal felvette: 2006 szeptemberétől 2008 júniusáig közel százmillió forinthoz jutott hozzá. A két férfi akkor sem fogott gyanút, amikor Nyikos két és fél évre eltűnt szemük elől. A férfi börtönben ült csalásért, ám erről ők nem tudtak. Szabadulása után napokkal, 2011 februárjában Nyikos újra kereste Sz. Árpádot, akitől további 18,5 millió forintot csalt ki. Nyikos különböző kétes hitelességű, kivitelű iratokkal igazolta: busás hozammal fizeti vissza a pénzt, ezeken Gerhard Zicher és Lőrincése László neve szerepelt. Nyikos olyan papírt is adott, miszerint Sz. Árpádnak addigi 37,7 milió forintos befizetésére félmiliárd jár, ezt egy keszthelyi bankigazgató, Gagyiné Pélfi Erika fizeti ki. Nyikos szabadulása után kereste D. Mihályt is, akitől korábbi tartozása visszafizetésének feltételéül újra pénzt kért és kapott. D. Mihály – mint két társa – futott a pénze után, s remélte, végre busásan fialnak befektetéseik.

Nyikos tagadta bűnösségét, arra hivatkozott, hogy állítólagos bankos ismerőse – az egyébként nem létező – Gagyiné Pélfi Erika mozgatta a szálakat, ő kecsegtette az extra hozammal és nála landolhattak a pénzek, mert a bankszámlájára érkező befektetések mindig rejtélyes módon eltűntek.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, a vádlott felmentésért fellebbezett. (Nyikos ellen más bíróságon is folyik eljárás csalásért.) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!