Rendőrségi

2012.04.06. 08:17

1500 embert öletett meg a kartellvezér

Többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy amerikai bíróság a Juárez mexikói drogkartell egyik helyi vezetőjét, aki beismerte, hogy több mint 1500 ember megölését rendelte el.

MTI

A 34 éves vádlott, José Antonio Acosta Hernández bűnösnek vallotta magát a texasi El Paso bírósága előtt.

Az egykori rendőrt a Texas állammal határos észak-mexikói állam, Chihuahua azonos nevű székhelyén fogták el tavaly júliusban, és alig három hete adták át az amerikai hatóságoknak.

Elfogása után Felipe Calderón mexikói elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, "súlyos csapást" mértek a Chihuahua állam legnagyobb városában, Ciudad Juárezben működő szervezett bűnözésre.

Acosta részt vett 2010 márciusában a Ciudad Juárez-i amerikai konzul, Leslie Ann Enriquez megölésében.

A férfit 2008-tól a Juárez kartell helyi főnöke volt Chihuahuában és Ciudad Juárezben. A kartell akkoriban véres háborút vívott egy rivális bűnszervezettel, a Sinaloa kábítószer-kartellel. 2008 és 2011 között csaknem tízezer halálos áldozata volt Ciudad Juárezben a kábítószer-kereskedelemmel és -csempészettel összefüggő erőszaknak.

Michele Leonhart, az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) főnöke hidegvérű gyilkosnak nevezte az elítélt mexikóit, akinek a fejére annak idején 1,2 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a mexikói hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!