Rendőrségi

2012.02.10. 16:34

''Takarodj haza, meg ne lássalak még egyszer'' - Rendőri pofonokért pénzbüntetés

Zalaegerszeg - Megpofozta a kamaszt a körzeti megbízott, ezért a törvényszék pénzbüntetéssel sújtotta. A törzszászlóst hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt marasztalta el dr. Seruga Teodóra büntetőtanácsa.

Arany Gábor

A híres három majomhoz hasonlította pénteken az eset rendőrtanúit dr. Kondákor Antal ügyész vádbeszédében. Nem láttak, nem hallottak és nem is beszéltek róla. S hogy miről?

Nos, tavaly január 22-én zártkörű születésnapi bulit tartottak fiatalok Csatárban a kultúrházban. Itt jelent meg késő este a körzeti megbízott, Somogyi Róbert (37) törzszászlós és három kollégája, hogy ellenőrzést tartsanak. Igazoltattak, a 18 évnél fiatalabbakat megszondáztatták, majd távozásukkor az épület előtt találkoztak T. Ákossal, akit kissé "balhésnak" ismertek a környéken. A fiú egy héttel korábban is hírt adott magáról: a vadászok összejövetelét megzavarva a terítékről egy vaddisznót húzott a tábortűzbe társával.

A rendőrök félrehívták a fiút, egyikük elkérte a személyi igazolványát - noha régről ismerték - , Somogyi pedig felszólította vegye le szemüvegét, majd amikor a fiú ezt megtette, többször arcul ütötte és közölte: takarodjon haza, meg ne lássa még egyszer Csatárban.

T. Ákos ezek után még bement a kultúrházba, elmondta, hogyan járt, majd távozott.

Sem a pofonnak, sem a rendőri intézkedéseknek nem maradt írásos nyoma a szolgálat után. A fiú pedig nem tett feljelentést, de pár héttel később mégis eljutott az eset híre a kapitányságra, és ekkor indult a nyomozás, amely vádemeléssel zárult.

A történet tisztázását nem segítették a rendőri vallomások, mert állították, nem észleltek a konfliktusból semmit. Az intézkedésben közreműködő rendőr például otthagyva társát épp a gépkocsihoz ment, no és a többiek is mással voltak elfoglalva. Somogyi Róbert végig tagadta, a bántalmazást, azt állítva, bosszú áldozata.

A bíró kiemelte, a megpofozott kamasz következetesen kitartott vallomása mellett. Ráadásul az atrocitásnak szemtanúja is volt, aki azért nézett ki a kultúrház ablakán, mert kíváncsi volt rá, elmentek-e már a rendőrök. Tehát a pofonokról nemcsak abból értesültek a fiatalok, hogy a terembe visszatérő fiú beszámolt a vele történtekről.
 
A törvényszék dr. Seruga Teodóra büntetőtanácsa pénteken lényegében a vádiratban foglaltakat találta bizonyítottnak. Az akár három év szabadságvesztéssel is büntethető hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért Somogyi Róbertet 120 napi tétel, azaz 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Ez azt is jelenti, hogy ha ez az ítélet emelkedik jogerőre, akkor Somogyi Róbert továbbra is büntetlen előéletűnek számít. Erre azonban még várni kell, mert a döntést az ügyész tudomásul vette, de vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!