Rendőrségi

2011.11.21. 16:29

Filmbe illő - Alagutat ástak és megfúrták a trezort a rablók (fotókkal)

Filmbe illő módját választott egy tolvajbanda egy nagykanizsai ékszerüzlet kirablásának: csaknem 5 méteres alagutat fúrtak a pincerendszerben, hogy eljussanak a boltig. Két "alagútásót" még a helyszínen elfogtak, harmadik társukat keresik.

MTI

Olyan nagy értékű betöréses lopás  történt vasárnap hajnalban Nagykanizsa belvárosában, hogy még az esetről tartott  zalaegerszegi sajtótájékoztatón is két rendőr őrizte  a tolvajoktól lefoglalt értékekből  mutatóba kirakottakat. A rendezvény apropóját nemcsak a bűncselekmény kárértéke és speciális  elkövetési módja   adta.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a rendőrök vasárnap éjszaka figyeltek fel a parkoló felé haladó, földes ruházatot viselő, táskákat és szerszámokat cipelő férfiakra, akik mikor meglátták a rendőröket elszaladtak.  Két 30-40 év körüli nagykanizsai férfit még a helyszínen elfogtak, náluk betörésre alkalmas eszközöket, néhány szerszámot (például ásó), valamint ékszereket és pénzt  találtak. A harmadik férfi elmenekült, őt nagy erőkkel keresi a rendőrség - ismertette az esetet Szukics Ferenc rendőr ezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója és dr. Farsang Boglárka őrnagy, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnügyi-felderítő osztályvezetője.

 A közeli ékszerboltban  azonban első látásra nem volt nyoma  bűncselekménynek. Az üzletet  az előírások szerint védték, riasztóval is fel volt felszerelve, ami néma maradt. Mégis innét hiányozott  a lefoglalt , több mint ötvenmillió forint értékű  ékszer és a több mint ötmillió forintnyi készpénz  derült ki rövidesen, hiszen nem volt nehéz rájönni arra, honnan érkeztek a férfiak: a maguk után hagyott sáros cipőnyomok egyenesen a visszavezették a rendőröket a tetthelyre - hangzott el.

Az így ”talált” zárt ajtó egy használaton kívüli - korábban ruhaüzletként működő - pincehelyiséghez vezetett, ahol mintegy másfél teherautónyi kő- és földtörmelék között gyöngysorokat, üres ékszerdobozokat találtak. A lejárattal szemben, a téglafalon ember nagyságú lyuk tátongott, a mögötte kiásott alagúton pedig eljutottak egyenesen az ékszerbolt páncéltermének hátsó ajtajához lehetett jutni. Itt is falat bontottak,  és elvágták a trezor oldalfalába épített vasrácsot. Mindent magukhoz vettek, amit a  lyukon keresztül elértek (úgy halászták ki az ékszeres dobozokat egy eszközzel). A földre gázolajat locsoltak, hogy a rendőrkutyák ne fogjanak szagot. A dobozokat és a szerszámok egy részét (flex, feszítővas, kalapács...) szétszórták,   s elhagyták az épületet. Csak a járőrökre nem számítottak, akik  mint a tájékoztatón elhangzott  jutalmat kapnak   a sikeres akcióért

A kitermelt föld mennyisége alapján valószínűleg legkésőbb pénteken nekiláttak az alagút ásásának. Csatlakozót vittek a vájathoz, a világításhoz, a vasrács, a betonfal kifúrásához elektromos vezetéket építettek ki.  
 

Az ékszerboltban ugyan volt riasztó, ám az a bejárat felöli részre irányult, arra senki nem számított arra, hogy valaha is a betonfalon keresztül érkeznek a rablók.

 A trezorból a becslések szerint 50 millió forintot meghaladó értékben ékszereket, valamint 5 millió forint készpénzt raboltak el.   

Szukics Ferenc elmondta, hogy az ékszerüzlet még nem nyújtotta be a leltárt, így nem tudják, hogy a harmadik elkövető vitt-e magával valamit.

 Az elfogott   férfiakat őrizetbe vették, előzetes letartóztatásukat kezdeményezik. Egyikük kőműves, ezt a végzettségét  kamatoztatta a betörésnél. Harmadik társukat még keresik. Tettük  5-től 10 évig terjedő  szabadságvesztéssel büntethető.

Kiderült, az elfogott, büntetett előéletű férfiak már külföldön is elkövettek vagyon elleni bűncselekményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!