Rendőrségi

2011.11.18. 15:09

Bizonyítékként elfogadták a Mol-vezérről készült felvételt

Bizonyítékként fogadta el a zágrábi megyei bíróság pénteken Ivo Sanader volt horvát kormányfő perében azt a videofelvételt, amelyen Sanader Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával látható a zágrábi Marcelino étteremben.

MTI

Sanadert többek között azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajcég fölött.

A felvétel bizonyítékként történő elfogadásáról az Ivan Turudic vezette bírói tanács döntött a pénteki meghallgatáson, jóllehet Sanader védőügyvédei ezt hevesen ellenezték, arra hivatkozva, hogy a videó illegálisan készült és (így) nem használható fel bizonyítékként.

A Mol az MTI megkeresésére közölte: „érthetetlen, hogy titkos és gyanús eseményként kezelnek egy olyan találkozót, amelyen Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjének első embere és a volt miniszterelnök vesz részt Zágráb egyik legismertebb éttermében, amelyre mindkét szereplő sofőrökkel, kísérettel érkezett, és az étteremben tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy a helyszín kamerával megfigyelt terület. Az ebből levont bármilyen következtetés annyira valóságos, mint egy képregény.”

A bíróságon bemutatták a négyperces "némafilmet", amelyen Sanader Hernádi Zsolttal beszélget az étteremben. A találkozón a felek átadtak egymásnak egy papírlapot, amelyre Sanader előzőleg ráírt valamit, s a volt horvát kormányfő kivette mobiltelefonja akkumulátorát.

A bíróság úgy ítélte meg, a felvétel elkészítése nem ütközik a horvát alkotmányba, törvényekbe és a nemzetközi jogba. Ivan Turudic megállapította: a felvétel nyilvános helyen készült, ahol világosan feltüntették, hogy a helyiséget kamerával figyelik.

A védelem kifogásolta, hogy a felvételt kiszivárogtatták a sajtónak, mielőtt beterjesztették a bíróságnak. Jadranka Slokovic védőügyvéd megjegyezte, hogy szerkesztett felvételről van szó; tudomása szerint az eredeti felvétel több mint kétórás, így a négyperces részlet -  érvelt az ügyvéd - nem mutatja be, hogy valójában mi történt az étteremben.

Tamara Laptos ügyész közölte, ő sem örül nagyon a felvétel rövidségének, de ez volt az egyetlen videofelvétel, amelyet a Sanader-Hernádi találkozóról az étteremben találtak.

Sanadert az egyesített eljárásban háborús nyerészkedéssel is vádolják, és azzal, hogy 1994-1995-ben még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer eurónyi kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Hernádi tanúmeghallgatását kérte Sanader ügyvédje

 

 

 

 

A Mol-vezér tanúmeghallgatását kéri Sanader védője

Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának tanúmeghallgatását kérte csütörtökön a zágrábi megyei bíróságtól a perbe fogott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök védőügyvédje.

Az egyesített eljárásban Ivo Sanadert háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A védelem - mint már korábban előzetesen jelezte - csütörtökön kérte, hogy Hernádi Zsolt tanúként hallgassa meg a bíróság a kenőpénzre vonatkozó váddal kapcsolatban, s azt is, hogy tájékoztassák az elnök-vezérigazgató jelenlegi státusáról az eljárásban. Arra hivatkozott a védő, hogy Hernádi Zsolt ellen Horvátországban vizsgálat indult, de a neve nem szerepel a vádban, és az ügy iratai között nincs olyan dokumentum, amely ismertetné, milyen szerepet játszott a vád alapjául szolgáló állítólagos ügyletben.

Ivo Sanader védője több horvát miniszter és politikus tanúként való meghallgatásának elrendelését is kérte a bíróságtól.

A bíróság elutasította a kérést

Elutasította a zágrábi megyei bíróság a perbe fogott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök védőügyvédjének azon kérését, hogy tanúként hallgassák meg az ügyben Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

A bíróság csütörtökön azzal indokolta döntését, hogy Tamara Laptos ügyész magyarázata szerint amennyiben Hernádi Zsolt elérhető lesz a horvát igazságszolgáltatás számára, úgy gyanúsítottként, nem pedig tanúként kezelnék.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte: “Továbbra sincs tudomásunk arról, hogy a Mol bármely vezetője ellen büntetőeljárás folyna Horvátországban vagy Magyarországon. A tanúkénti meghallgatás elutasítását pedig már csak azért is sajnáljuk, mert lenne mit mondanunk az ügyről, ami biztosan érdekelné a közvéleményt.”

Sanadert az egyesített eljárásban háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy - a vád szerint - tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A védelem - mint előzetesen jelezte - csütörtökön kérte, hogy Hernádi Zsoltot tanúként hallgassa meg a bíróság a kenőpénzre vonatkozó váddal kapcsolatban, s azt is, hogy tájékoztassák az elnök-vezérigazgató jelenlegi státusáról az eljárásban. Arra hivatkozott a védő, hogy Hernádi Zsolt ellen Horvátországban vizsgálat indult, de a neve nem szerepel a vádban, és az ügy iratai között nincs olyan dokumentum, amely ismertetné, milyen szerepet játszott a vád alapjául szolgáló állítólagos ügyletben.

Ivo Sanader védője több horvát miniszter és politikus tanúként való meghallgatásának elrendelését is kérte a bíróságtól. Ez utóbbi döntött is arról, hogy Slobodan Uzelac és Bozidar Pankretic hivatalban lévő miniszterelnök-helyetteseket, Damir Polancec volt kormányfőhelyettest, s Ivan Suker és Marina Matulovic Dropulic volt minisztereket is meghallgatja, tisztázandó, hogy a Sanader-kormány miként hozta meg döntéseit és a volt miniszterelnök gyakorolt-e nyomást kormányának tagjaira. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!