Rendőrségi

2011.09.15. 16:53

Csepeli kettős gyilkosság: az áldozat vére a gyanúsított ruháján

Megtalálták Takács József alapítványvezetőnek, a csepeli kettős gyilkosság egyik áldozatának vérét az emberöléssel gyanúsított Kun Tamás ruházatán - mondta Lázik András igazságügyi orvos szakértő csütörtökön a Fővárosi Bíróságon abban az ügyben, amelyben Kun Tamás biztonsági őrt emberöléssel, Deme Gábor volt csepeli iskolaigazgatót pedig ebben való bűnsegédi szereppel vádolják.

MTI

Németh Nándor tanácselnök bíró felsorolta a bűnjeltárgyakról készített jegyzőkönyvet, ebben egyebek között szerepelt melegítőnadrág "elkent, freccsent" vérgyanús szennyeződésekkel, kapucnis pulóver, bőröv, véres zsebkendő, vérminta edzőcipőkön és számítógép-alkatrészeken. A gyanúsítottakon kívül a meggyilkolt tanár Papp László és Takács József tárgyait is számba vették a bűnjeltárgyak között.
   
Az orvos szakértő állítása szerint Kun Tamás elsőrendű vádlott melegítőnadrágján és a gyilkosság után maradt lőszerhüvelyeken is megtalálták Takács József DNS-mintáit. Elmondta: Kun Tamás nadrágja bal szárának alján Takács József vére van. Kitért arra, a vérfröccsenések lövésből vagy tompa erő behatásából adódhatnak. A nadrág hátsó részén lévő vér pedig "elkentnek tűnik", ami hozzádörgölőzésből is származhat. Kun Tamás ballábas edzőcipőjén Takács József és Kun Tamás vére egyaránt rajta van, a cipő párján azonban Takács József véréből sokkal több van, mint Kun Tamáséból - tette hozzá.
   
Lázik András rámutatott: a két lőszerhüvelyen minden kétséget kizáróan kizárólag Takács József vére található. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Takács Józsefet csak egy lövés érte, így az történhetett, hogy a második hüvely - a pisztolyból való kihullása után - ráesett a sértett testére. A bűnjelként lefoglalt fekete kesztyűn is Kun Tamás vére van - mutatott rá.
   
Ügyvédi kérdésekre elmondta: jól lehet látni, hogy csak az említett négy személy DNS-tulajdonságai jelennek meg, "kizárható bármely más ötödik ember közreműködése". Utalt arra, hogy a pisztoly markolatáról és száráról próbáltak ugyan "DNS-maradványt" venni, de sikertelenül, erről lehetne pótmintát venni, mert még az sem zárható ki, hogy véres volt a fegyver - vélekedett.
   
Az MTI kérdésére a bíró elmondta: Papp László meggyilkolt tanár vérét nem találták meg egyik gyanúsított ruházatán és hozzájuk tartozó tárgyakon sem.
   
Tóth Péter fizikus szakértő jelentését a bíró olvasta fel. Ebben az állt, hogy a Kun Tamás jobb kezéről levett anyagmaradványok tűzfegyverből származó gyúelegymaradványra utalnak, ahogy Papp Lászlón és Takács Józsefen is hasonló anyagot találtak, Deme Gáboron azonban nem találtak ilyet. A Kun Tamás kezéről kimutatott anyag hasonló az áldozatokon talált anyaghoz - hangsúlyozta.
   
Mint mondta, úgynevezett csőtorkolat-lőmaradványt találtak az áldozaton, "amit az kap, akire lőnek". Papp László halántékán olyan anyagmaradványokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy közelről lőtték le, 5-30 centiméter között lehetett a pisztoly csövének vége az áldozattól. Kun Tamás kérdésére a fizikus szakértő közölte: "százszázalékos biztonsággal nem zárható ki", hogy valaki rálőtt Kun Tamásra is.
   
A büntetőper jövő kedden zárt tárgyalással folytatódik, amikor az üggyel kapcsolatos hangfelvételeket vizsgálják és értékelik.
   
A vád szerint 2009. január 7-én este egy csepeli alapítványi iskolában Kun Tamás, az intézmény biztonsági őre - Deme Gábornak, az iskola felfüggesztett igazgatójának jelenlétében - lelőtte Takács Józsefet, az alapítvány vezetőjét és az iskola egyik ott lévő tanárát, mert fény derült az iskolában történt, Deméhez köthető sokmilliós pénzügyi visszaélésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!