Rendőrségi

2011.08.16. 15:26

Kényszervallatás? Feljelentést tett ifjabb Galambos Lajos

Hivatali visszaélés és kényszervallatás miatt tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa ellen ifjabb Galambos Lajos, ugyanis álláspontja szerint törvénytelen módon akartak tőle információkat kicsikarni az édesapja ellen folyó üggyel összefüggésben, illetve ügyvédváltásra késztetni - közölte a család jogi képviselője kedden.

MTI

Molnár Lajos ügyvéd - aki Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját védi az úgynevezett kémügyben, továbbá néhány napja az Egymásért alapítvánnyal összefüggő vesztegetés gyanújával indult nyomozásban - elmondta: néhány nappal azután, hogy ifjabb Galambos Lajos az édesapja ellen kémkedés gyanújával a katonai ügyészségen folyó nyomozásban július 28-án közeli hozzátartozói mivoltára hivatkozva élt mentességi jogával, és megtagadta a tanúvallomást, a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa a Nyugati téri WestEndbe invitálta a fiatalembert egy "baráti beszélgetésre". Ennek keretében egyértelműen megfenyegették, hogy ha nem ad információkat, előzetes letartóztatásban lévő édesapja fogja "elvinni a balhét". Továbbá nyomatékosan felvetették azt is, hogy el kellene gondolkodni azon: édesapja jelenlegi ügyvédje nem ügyfele érdekeit képviseli, ezért ideje új védőt választani.
   
Ezek után tett feljelentést ifjabb Galambos Lajos a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hivatali visszaélés és kényszervallatás miatt a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa ellen - mondta az ügyvéd.
   
Molnár Lajos az esetet megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte.
   
Mint mondta, természetes, hogy a különféle rendvédelmi, illetve az állam biztonságáról gondoskodó szerveknek számos lehetőségük van arra, hogy ellássák speciális feladataikat, ezek azonban mindig csak a törvények keretei között történhetnek. Abban az esetben pedig, ha egy ügyben elrendelték a nyomozást - ahogy ez Galambos Lajos ügyében történt -, már csakis a büntetőeljárási törvény betartásával tevékenykedhetnek a hatóságok, ebbe pedig megítélése szerint semmiképpen nem fér bele az, ami ifjabb Galambos Lajos és a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa között történt. 
   
"Az eset felháborító, akkor is, ha az ügyfelem, Galambos Lajos és társai ellen a nyomozást folytató Budapesti Katonai Ügyészség tudtával történt, és akkor is, ha esetleg a hátuk mögött" - jegyezte meg Molnár Lajos.
   
Galambos Lajos mindkét ellene folyó nyomozásban tagadja bűnösségét. Az Egymásért alapítvány ügyében a napokban gyanúsítottként hallgatták ki Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori megbízott főosztályvezetőjét is a Budapesti Katonai Ügyészségen.
   
A volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Budapesti Katonai Ügyészség Galambos Lajost bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét kémkedéssel, Laborc Sándort, az NBH 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja.
   
A Fővárosi Ítélőtábla július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében helybenhagyták a korábbi döntést, amely velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.
   
A Fővárosi Bíróság a napokban három hónappal meghosszabbította Galambos Lajos előzetes letartóztatását, ez ellen a gyanúsított fellebbezett.
   
A Nemzeti Védelmi Szolgálat a 2010-es kormányváltás után jött létre lényegében a rendvédelmi szervek belső biztonságára ügyelő Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának utódjaként, de bővebb feladatokkal és hatáskörökkel.
   
Az MTI megkereste a Nemzeti Védelmi Szolgálatot is, de ők nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik