Rendőrségi

2011.06.07. 15:19

70 ezer forintjába került, hogy beengedte az idegeneket

Az elmúlt napokban ismét trükkös csalók "vették birtokukba" Zala megyét: Keszthelyen idős embereket károsítottak meg, Zalaegerszegen egy asszonytól loptak el 70 ezer forintot, Nagykanizsán pedig termékbemutató keretében próbáltak meg pénzhez jutni.

zaol.hu


70 ezer forintot loptak el a nénintől
Hétfőn délután két férfi azzal az ürüggyel kopogtatott be egy zalaegerszegi asszony Hegyalja úti lakásába, hogy az unokájának tartoznak 10 ezer forinttal, majd a figyelmét elterelve eltulajdonították 70 ezer forintját.


Termékbemutató - csalókkal
Termékbemutató keretében próbáltak meg pénzt kicsalni egy idős hölgytől Nagykanizsán. A bemutatóra érkezéskor sorszámot kaptak a résztvevők, ami alapján nyereménysorsoláson vettek részt. A nyereményhez jutást aztán készpénz befizetéséhez kötötték a szervezők, majd távozásukat követően telefonon újból pénzbefizetést kértek, valamint áruvásárlási hitel igényléséhez kötötték a nyeremény átadását.
A sértett informálódott a termékbemutatót tartó kft. felől és kiderült, hogy az adott cég nincs nyilvántartásba véve.


Trükkös lopások Keszthelyen és környékén
A rendőrség információi szerint az elmúlt időszakban a Keszthelyi Rendőrkapitányság működési területén megjelentek olyan bűnözők, akik főként idős emberek sérelmére követnek el úgynevezett trükkös lopásokat. Idáig mindössze egy-két ilyen bűncselekmény történt, de a további hasonló cselekmények megelőzése és megakadályozása érdekében a rendőrség kéri a lakosság közreműködését.
Az elkövetők jellemzően nem egyedül dolgoznak és általában valamelyik közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Azzal az indokkal kopogtatnak be a lakásokba, hogy pénzt hoztak, de csak nagy címlet van náluk, ezért azt fel kell váltani. Ezt követően megfigyelik, hogy későbbi áldozatuk honnan veszi elő a váltópénzt, majd egyikőjük valamilyen ürüggyel elvonja figyelmét, mialatt társa eltulajdonítja a sokszor évek alatt, kemény munkával összekuporgatott értékeket, amit már keresnie sem kell, akármennyire is biztosnak tűnt a rejtekhely, hiszen korábban kifigyelték azt.
A fenti példa csak egy a sok közül, a bűnelkövetők módszerei változatosak lehetnek, ám közös bennük, hogy valamilyen ürüggyel be akarnak jutni a lakásba.

Tanácsok:
Amennyiben idegenek kopogtatnak az ajtajukon, mindenképpen ellenőrizzék kilétüket. Mielőtt beengedik őket otthonukba, kérjenek tőlük valamilyen igazolványt, vagy igazolást arról, hogy valóban hivatalos ügyben járnak el.
Ha ilyen helyzetbe kerülnek, vagy a legkisebb gyanú is felmerül Önökben arra vonatkozóan, hogy a látogatók nem egyenes úton járnak, haladéktalanul tegyenek bejelentést az éjjel-nappal díjmentesen tárcsázható 107-es, vagy 112-es segélyhívó számon, illetve a Keszthelyi Rendőrkapitányság 06/83/312-234-es telefonszámán! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!