Rendőrségi

2011.05.27. 16:29

Botrány a Cozma-tárgyaláson: Sztojka Iván összeomlott (frissítve)

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész négyórás vádbeszéde végén a Cozma-ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja, Raffael Sándor és Németh Győző ellen pénteken a Veszprém Megyei Bíróságon.

MTI

Folytatódik a tárgyalás

A Cozma-ügy harmadrendű vádlottjának, Sztojka Ivánnak a botrányokozása miatt elrendelt szünet után folytatódott a tárgyalás pénteken a Veszprémben, a megyei bíróságon. Németh Balázs bíró közölte, hogy a vádlottak hozzátartozói a rendzavarás miatt nem lehetnek jelen a pénteki tárgyalás további részén.    
A tárgyalóterembe Sztojka Ivánt sem vezették vissza.
A csaknem félórás szünet után az ügyész folytatja a vádbeszédet.


Életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott az ügyész Raffael és Németh ellen

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész négyórás vádbeszéde végén a Cozma-ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja, Raffael Sándor és Németh Győző ellen pénteken a Veszprém Megyei Bíróságon.

Sárosi Dóra megyei ügyész indítványozta továbbá, hogy a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván esetében a fegyházbüntetés időtartama legyen közel a törvényi büntetési tétel felső határához (20 év).
Az ügyészség a három vádlottat egyrendbeli, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint egyrendbeli, bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében indítványozta elmarasztalni.
Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat egyrendbeli, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, velük szemben az ügyész a büntetési tétel felső határához (8 év) közeli időtartamú börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott az ügyészség szerint kétrendbeli, emberöléssel kapcsolatos bűnpártolást követett el, esetükben szintén a büntetési tétel felső határához (7,5 év) közeli börtönbüntetés kiszabását javasolták.
   
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.
   
Sárosi Dóra a vádbeszédben közölte: az ügyben 700 tanút hallgatott ki a rendőrség, közülük 200-at a bíróság is beidézett. A tényállás alapját elsősorban a tanúk vallomása és az 50 szakértő véleménye adja. Mint mondta, több mint 60 tanú tett egybehangzó vallomást arra vonatkozóan, hogy a vádlottak követték el a bűncselekményt. 
Az ügyész rámutatott arra: az Enyingről induló, mintegy 25 tagú társaság már akkor agresszíven viselkedett, amikor bement a veszprémi lokálba. Németh Győző 2 óra 53 perckor között bele a békésen táncoló Marian Cozmába: meglökte, majd megütötte a sportolót. A verekedésbe bekapcsolódott Raffael, Sztojka, Pál és Bihari is. Ütötték-rúgták a földre került sportolót, Raffael Sándor pedig vesetájon szúrta őt, könnyebb sérülést okozva a kézilabdásnak.
   
A vádbeszéd szerint Raffael és társai a lokálból menekülő sportolókat üvegekkel, poharakkal dobálták. Az utcán Raffael, Németh és Sztojka egyszerre támadt rá Cozmára. A sportoló a kezével kaszáló mozdulatokat téve védekezett, majd egy szúrás érte a mellkasát és a földre rogyott. Raffael Sándor ezt a szúrást csak az idén márciusban vallotta be. 
Sárosi Dóra kiemelte: az enyingiek közül valaki azt kiabálta a helyszínen, hogy "a Csoki (Raffael) szúrt". Azt is állítják tanúk, hogy Raffael kijelentette, használta a kést, megszúrta a "csíkos pólóst", s Budapesten a lakásában azt mondta: "te, jó ég, mit tettem, megöltem egy embert, ezért életfogytot fogok kapni". Tanúk igazolják azt is, a már mozdulatlanul fekvő Cozmát Németh és Sztojka kétszer nagy erővel még fejbe is rúgta. 
   
Németh Győző elismerte, hogy ő rúgta fejbe a Cozma fölé hajoló Zarko Sesumot is. Az ügyész kitért arra: Németh a késével vesén szúrta Ivan Pesicet, akinek csak a gyors orvosi beavatkozással lehetett az életét megmenteni; éppen ezért módosították a vádat testi sértésről emberölési kísérletre.   
Az ügyész emlékeztetett a szakértői véleményekre is, amelyek szerint Marian Cozma vérét találták meg Raffael Sándor és Sztojka Iván pólóján, Ivan Pesic vérét pedig Raffael és Németh Győző pólóján mutatták ki.
   
Marian Cozmát a 6-os és 7-es borda között érte egy nagy erejű, 18,5 centiméteres szúrás, amely szinte átvágta a szívet. A sportoló életét azonnali orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni. Ivan Pesic veséjén 13-15 centis szúrt seb keletkezett, a sportoló veséjét el kellett távolítani, s ha a kézilabdázó nem került volna gyorsan kórházba, fél órán belül elvérzett volna. Műtétnek köszönhető az is, hogy Zarko Sesum nem szenvedett maradandó szemkárosodást. 
   
A vádlottak a lokál elől gépkocsikkal elmenekültek, s Raffael és Németh - Budapestre érve - elkezdték szervezni a nyugatra menekülésüket. Ebben Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott segített; előbbi - aki Raffael élettársa volt - egy autót kért kölcsön, utóbbi pedig 150 ezer forintot adott át barátjának, Németh Győzőnek, sőt a kocsijával - mint "előfutó autó" - az osztrák határig ment Raffaelékkel. Az Olaszországba vagy Svájcba igyekvő Raffaeléket február 8-án 21 óra 58 perckor fogták el az osztrák rendőrök a Graz felé vezető autópályán.
   
A vádbeszéd alatt nem volt jelen Sztojka Iván harmadrendű vádlott, ugyanis a perbeszéd kezdetekor üvöltözni kezdett, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a kéz- és lábbilincsben lévő, szinte dühöngő vádlottat a kommandósoknak kellett "megfékezniük." Kiabáltak a tárgyalóteremben Sztojka hozzátartozói is. A bíró ekkor kiüríttette a termet, s csak mintegy félórás szünet után folytatódhatott a vádbeszéd. Sztojkát azonban nem vezették vissza és a hozzátartozói sem mehettek be a tárgyalóterembe.
   
Jelen volt a tárgyaláson a Cozma családot képviselő ügyvéd, Helmeczi László is, aki bejelentette: Marian Cozma szülei nevében 50-50 millió, két testvére nevében pedig 25-25 millió forint összegre nyújtott be polgári jogi keresetet a Veszprém Megyei Bírósághoz - vagyoni és nem vagyoni kártérítés címen - a bűnügy első öt vádlottjával szemben.     Beszédében az ügyvéd hangsúlyozta: Marian Cozma a család egyedüli eltartója volt, világsztár kézilabdázó, akinek a halálával kár érte a klubját, Veszprémet, a "román, a magyar, sőt az egyetemes kézilabdasportot".
   
A tárgyalás hétfőn védőbeszédek elhangzásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!