Rendőrségi

2011.01.21. 20:02

Sokmilliós betörés tipp

Bizonyíték hiányára hivatkozással felmentést kértek a védők abban az ügyben, melynek vádlottjai 13 millió forintot zsákmányoltak egy egerszegi lakásból. Fellebbezésük folytán pénteken tárgyalta ügyüket a megyei bíróság dr. Rupa Melinda vezette büntetőtanácsa.

Arany Gábor


Első fokon a betöréshez tippet adó Varga Tamást 2 év, végrehajtásában 4 esztendőre felfüggesztett börtönnel, pénzmellékbüntetésként 500 ezer forinttal sújtották és kötelezték 800 ezer forint megfizetésére.

A betörő trióból Buze Ernő, aki szervezett és fuvarozott, 3 és fél év börtönt, 1 millió forint pénzbüntetést kapott. Söre Norbert büntetése 2 év 10 hónap, Pfeiffer Mihályé 4 év börtön. Emellett a három férfi köteles megfizetni a 13 milliót.

A súlyos pénzzavarban lévő Varga Tamás (40) értesült róla, hogy ismerőse lakásán nagyobb összeg található. Keresett valakit, aki betörne és megszerezné a pénzt, így talált rá a győrvári Buze Ernőre (55). Ez 2008. március 5-én történt. Varga megmutatta a lakást, majd meggyőződött róla, hogy a tulajdonos nem lesz otthon éjjel, és erről értesítette Buzét. A férfi megszervezte a munkát, fuvarozta a végrehajtókat. Söre Norbert (38) volt, aki felhúzta a konyha ablakán a redőnyt -  ujjnyomát megtalálták rajta - , betörte az ablakot és Pfeiffer Mihály (27) bemászott -  cipője nyoma az ablak alatti radiátoron maradt. Elvitték a 13 milliót rejtő széfet, és a zsákmányból Buze Ernő 6-án délelőtt 800 ezer forintot adott át Varga Tamásnak.
A károsult hamar rájött, ki állhat a háttérben, és sikerült annyira ráijeszteni Vargára, hogy bement a rendőrségre és elmondott mindent.

A tárgyaláson a védők nem látták bizonyítottnak, hogy a három vádlott követte el a betörést. Szerintük Varga Tamás beismerő vallomásával csak saját szerepét akarta kisebbíteni. A talált nyomok nem támasztották alá kellően védenceik bűnösségét. Azon az éjjelen Söre Norbert Vasváron volt fél egy tájt, rendőrök ellenőrizte autóban ült. A betörés helyszínéhez közel pedig olyan kocsit látott a háznál szolgálatban lévő portás, amilyen Vargának volt, de Buze autójára nem emlékezett.

A megyei bíróság azonban nem fogadta el érveiket és megalapozottnak találta az elsőfokú ítéletet, a felmentésre irányuló indítványokat elutasította. Dr. Rupa Melinda, a tanács elnöke rámutatott, Varga Tamás esetében is indokolt lett volna a letöltendő szabadságvesztés, mert valójában nem megbánása, hanem a bosszútól való félelme vitte őt a rendőrségre és tett beismerő vallomást. Ügyészi indítvány híján azonban esetében nem lehetett az ítéleten változtatni.

Ezek is érdekelhetik