Rendőrségi

2011.01.27. 15:49

MTV-ostrom: Toroczkai felel a rendőrségnek okozott károkért

Toroczkai László felel a 2006 őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen csütörtökön.

MTI

A BRFK azért indított 10 milliós kártérítési pert a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke ellen, mert álláspontja szerint a fiatalember szervezője volt a Szabadság téri eseményeknek, és így felel is az ott történtekért. Toroczkai ugyanis 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren arra szólította fel a demonstrálókat, hogy vonuljanak át a Szabadság térre petíciójuk köztévében történő beolvastatása érdekében.
   
Korábban az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság kétszer is elutasította a BRFK érvelését és keresetét.
   
Az elsőfokú bíróság szerint Toroczkai, csak azért, mert a Kossuth téren egy mikrofonon keresztül odaszólt a hallgatóságnak, hogy menjenek át a Szabadság térre, még nem vált egy demonstráció szervezőjévé. Egyébként is, amikor néhány órával később az MTV székházánál elfajultak az események, igyekezett együttműködni a rendőrséggel.
   
Ezzel szemben a tábla csütörtökön kihirdetett másodfokú döntésében úgy ítélte meg, hogy Toroczkai igenis a spontán gyülekezés szervezőjének tekinthető, és ebbéli minőségében a károkozókkal együtt felel a bekövetkezett károkért. A szóbeli indokolás szerint a 2006. szeptember 18-i Szabadság téri gyülekezés előre be nem jelentett, de szervezett demonstráció volt, amelynek tehát kellett, hogy legyen szervezője, aki a bejelentést leszámítva, szervezői feladatokat látott el. Ez pedig éppen Toroczkai volt, aki a Kossuth téren meghatározta a Szabadság téri demonstráció idejét, célját és létszámát is, amikor hallgatóságának azt mondta: most menjenek át petíciójuk köztévében történő beolvastatása érdekében a tv-székházhoz.
   
Eközben egyébként Toroczkai elmulasztotta felhívni a jelenlévők figyelmét arra, hogy őrizzék meg a demonstráció békés jellegét - jegyezte meg szóbeli indokolásában a bíró.
   
A másodfokú bíróság a tekintetben is a Fővárosi Bírósággal ellentétes álláspontot foglalt el, hogy Toroczkai az adott helyzetben elvárható magatartást tanúsított-e. A tábla szerint ugyanis nem elegendő, hogy Toroczkai akkor igyekezett együttműködni a rendőrséggel, amikor az általa nem várt módon elszabadultak az indulatok, hiszen erre az együttműködő magatartásra hamarabb sort kellett volna kerítenie, hogy minden tőle elvárhatót megtegyen a rendezvény békés jellegének megőrzése érdekében.
   
A tábla szóbeli indokolásában leszögezte: megengedhetetlen, hogy egy spontán, előre be nem jelentett demonstráció szervezőjét a "felelőtlenség ernyője védje", éppen azokban az esetekben, amikor a hatóságoknak alig van módjuk, idejük felkészülni a rendezvénnyel kapcsolatos feladataik ellátására.
   
Miután a rendőrségi eszközökben okozott kár megtérítésének jogalapját tekintve a tábla jogerősen helyt adott a rendőrség keresetének, a polgári per a kártérítés összegszerűsége vonatkozásában bizonyítással folytatódik majd első fokon.
   
Toroczkai a szóbeli indokolás közben felindultan távozott a tárgyalóteremből. Újságíróknak azt fejtegette, hogy miután a tábla az előző tárgyalás elnapolása után hirdette ki határozatát, nyilván egyeztette azt valakikkel.
   
Toroczkai neve többek között azáltal vált országszerte ismertté, hogy 2006 őszén a fővárosban és több vidéki nagyvárosban, például Debrecenben és Nyíregyházán szónokolt a Gyurcsány-kormány távozását követelve.
   
2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta.
   
A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak fel, lobbantottak lángra. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt.
   
A történtek miatt egy monstre büntetőperben mintegy 40 ember felelősségét vizsgálta a bíróság, több tucatnyian kaptak felfüggesztett szabadságvesztést első fokon, illetve néhányan már másod fokon, jogerősen is.

Ezek is érdekelhetik