Rendőrségi

2010.10.29. 14:49

Ürgékkel etette 13 gyermekét

Természetkárosítás és állatkínzás miatt kezdeményezett eljárást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) egy férfi ellen, aki ürgékkel etette gyermekeit - tájékoztatta a nemzeti park vezetője pénteken az MTI-t.

MTI

A nemzeti park őrszolgálata a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúc térségében kapta rajta a tettest, hogy hurokvetéses módszerrel védett állatfajnak minősülő ürgéket fog. A módszer lényege, hogy a rágcsálót a nyaka köré tekeredő hurok megfojtja. Mivel a haláltusa sokáig elhúzódik, ez állatkínzásnak minősül. A hurokvetéses módszert a vadak esetében is tiltja a vadászati törvény, alkalmazása önmagában is bűncselekmény.
   
A kilenc ürge fogásán tetten ért férfi azzal indokolta az állatok gyűjtését, hogy másképpen nem tudja etetni 13 gyermekét; az állatokat megették. A férfitól 75, ürge befogására alkalmas hurkot foglaltak le.
  
A BNPI weboldala szerint a beszerzett állatorvosi vélemény megerősítette a gyanút, hogy a kilenc befogott ürgéből hat egyed vemhes volt, és összesen 27 magzatot hordott. Egy védett állat eszmei értéke tízezer forint.
   
A magyarországi állomány erősen megritkult, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. Az Európa Tanács Berni Egyezménye is rendelkezik az ürge védelméről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!