Rendőrségi

2008.06.18. 02:29

Csalás és sikkasztás lett az autóbizniszből

<b>Zalaegerszeg -</b> Több mint egy esztendővel csökkentette a megyei bíróság Novák László szabadságvesztés büntetését, akire így 3 év 10 hónap börtönt szabtak ki.

MTI

Első fokon a városi bíróság többrendbeli, különbözőképpen minősülő csalásért, valamint sikkasztásért és hitelsértésért 5 év börtönre ítélte és kötelezte 2 millió forint pénzmellékbüntetés megfizetésére. Ennek enyhítéséről döntött, fellebbezést követően, tegnap a megyei bíróság.

Az elsőfokú határozat megállapításaival lényegében egyetértve, a minősítések részbeni megváltoztatása mellett a szabadságvesztés mértékét 3 év 10 hónapra csökkentették, és mellőzték a pénzmellékbüntetést.

Novák László (40) autószerelőként vált ismertté a megyeszékhelyen, majd a javítás mellett vállalkozott járművek külföldről való behozatalára is. Erre alapította meg 2000-ben a Reality Trans Kft.-t 20 millió forintból. Az üzlet az első években zökkenőmentesen zajlott, olyannyira, hogy a megnövekvő érdeklődésre tekintettel 2002-től a finanszírozásba kölcsönnel is beszálltak néhányan - csendestársként, a magas haszon reményében. Ennek terheit azonban nem termelte ki a vállalkozás, folyamatossá váltak az anyagi gondok, ez különösen 2004-től mutatkozott meg. A történtek nyomon követését nehezítette, hogy az autóbehozatalhoz kapcsolódó pénzmozgások nem voltak pontosan dokumentáltak. A kft. importálta járművek finanszírozását, értékesítését ugyanis Novák László magánszemélyként bonyolította, emiatt nem lehetett tisztán látni a könyvelésben, amely egyébként ekkor már veszteséges gazdálkodást tükrözött.

A könyvszakértő szerint már 2003 májusától fizetésképtelen állapotba jutott a cég. E ténnyel hitelezői nem voltak tisztában és a pár százezertől több millió forintig terjedő előleget kezébe adó ügyfelei sem, így eleinte türelmesen vártak autójukra, illetve pénzükre. A késedelmek azonban mind gyakoribbá váltak, miközben autófinanszírozásra felvett tartozása az év végére százmillió forintot közelített. Ez sem volt ismert akkor még hitelezői között, akik közül annak volt nagyobb reménye törlesztésre, aki erőteljesebben hatott Novák Lászlóra. Ez alkalmanként - a hitelezők vérmérsékletétől függően - fizikai ráhatásban nyilvánult meg

Az autókereskedő tartozásai 2006 elejére meghaladták a 126 millió forintot. Ügyfeleinek türelme ez idő tájt fogyott el, feljelentették, és az év februárjában előzetes letartóztatásba került, ahonnan tavaly nyáron 6 millió forint óvadék ellenében szabadult.

A fellebbezési eljárásban enyhítő körülményként figyelembe vették, hogy Novák László a 16 hónapnyi előzetes letartóztatásából való szabadulása után tartozása egy részét megtérítette. Azon károsultak igényét, akik még nem jutottak pénzükhöz, egyéb polgári peres útra utalták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!